Kultúra

A tévében: kivételes pillanatok az emberéletben

Gyereket akar? Lopjon magának! Szereti az érintetlen természetet? Menjen Csernobilba! Híres akar lenni? Fusson fagyban maratont!

19:10, Filmmúzeum, Arizonai ördögfióka
Egy korai, 1987-es Coen-filmmel kezdeni a hivatalos heti tévézést nem rossz dolog. A történet persze nem nélkülözi az abszurditást: két bűnöző szerető párt alkot, de gyereket is szereténnek – hát akkor miért is ne lopjanak egyet. Aki épp egy milliomos ötös ikre közül az egyik. Az akció sikerül, de valahogy mégis a párnak menekülőre kell fognia a dolgot. A főszerepben Helen Hunt és az akkor még remek Nicolas Cage, de nem maradhat el Francis McDormand sem.

20:00, Duna TV, Csernobil Öröksége: A Zóna
A kétrészes dokumentumfilm (egymás után jön a két rész) 2011-ben, tehát nemrég nézett szét az 1986. április 26-án többszörös emberi mulasztás (lásd még “hülyeség”) okán kialakult nukleáris üzemzavar (lásd még “na, ennek lőttek”) helyszínén és annak 30 km-es körzetében, mely maga a tarkovszkiji Zóna, a hely, amit elhagytak az emberek (pár kivétellel), ahol a természet lassan visszaveszi jussát. Láthatjuk még Prpjaty egyik pillanatról a másikra ott hagyott szellemvárosát, a helyet, ahol egy letépett növény halálos méreg, s magát a reaktort, és a kitelepített családokat. S hallhazjuk ismét a baleeset és a mentés történetét, utóbbiban a sok ezer likvidátor áldozatos munkájával, akik közül rengeteg lett rákbeteg a sugárzás miatt.

21:00, Discovery Channel, Vakmerők
Ki-ki a maga módján próbálja felhívni magára a figyelmet: meztelen képeket közöl magáról internetes naplóján, megeszik kétszéz szilvásgombócot, megcsinálja a világ legnagyobb pizzáját, befesti pirosra a haját, megpróbál lefutni 42 km-t fagypont alatti hőmérsékleten. A mai másorunk utübbi próbálkozást örökítette meg, nyilván érdekes és tanulságos, de miért is kell valami rendkívülivel oly nagyon bekönyörögnünk magunkat az esti híradóba? 

22:15, m2, Mednyánszky
Az idén március elején elhunyt Szőnyi G. Sándor elképesztően sokarcú rendező volt, készített filmet Fejes Endre regényéből (Jó estét, nyár, jó estét, szerelem!), Ötvös Csöpi-akciófilmet (Csak semmi pánik), és önéletrajzi tévéjátékot az egyik legjobb, legzavarba ejtőbb életű, meleg, arisztokrata, de szegénységben meghaló, vagoynát elajándékozó Mednyánszky Lászlóról is. Az 1978-as alkotás operatőre Ráday Mihály volt, aki ma már csak olykor lopja el a városvédő Pallasz Athéné kezéből a lándzsát. Főszerepben a kitűnő Horváth Sándor, Bálint András és Bodnár Erika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik