Kultúra

Tízmilliós bírságot kapott a TV2

Tízmillió forintos büntetést szabott ki a Médiatanács a csatornára, mert egy szexuális visszaélés gyermekkorú áldozatát megalázó módon szerepeltette a Tényekben.

A Médiatanács szerdai ülésén megállapította, hogy a TV2 Tények műsorának “Szexuális zaklatás” címmel vetített vezető híranyaga súlyosan megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró szabályokat.

A testület közleménye szerint a tavaly december 17-én sugárzott adásban egy férfit azzal vádolt meg volt élettársa, hogy kislányukat bántalmazta, és szexuálisan erőszakoskodott vele. A riportban a kislány a vádló anya és új élettársa között ülve hallgatta végig a zaklatásáról szóló beszélgetést. A 9 éves gyereknek válaszolnia kellett a riporter kérdéseire is, amelyek az eset további részleteit firtatták.

A Médiatanács szerint súlyos jogsértés történt. A büntetés kiszabásakor figyelembe vették azt is, hogy a TV2 rövid időn belül ismételten, megalázó helyzetben, az emberi méltóságot megsértve szerepeltetett műsorában kiskorú gyermeket. Ezért a február végén kiszabott ötmillió forintos büntetés után ezúttal tízmilliós bírságot állapított meg.

A TV2 az eset kapcsán közölte: az esetet az NMHH döntésétől függetlenül, már az adást követően kivizsgálták, és elismerik, hogy etikai hibát követtek el, amely nem fordulhatott volna elő. A csatorna intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy ilyen hiba a jövőben ne történhessen meg. A Tények egy hónappal később csatlakozott a Főszerkesztők Fóruma nevű, januárban megalakult szervezethez, elfogadva annak etikai irányelveit. Ezzel is demonstrálni kívánják, hogy alapvetőnek tartják az újságíró etikai szabályok betartását – derül ki a televízió állásfoglalásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik