Kultúra

Teljesül Garas Dezső utolsó kívánsága

Úgy volt, hogy Törőcsik Mari és Garas Dezső a Művészetek Palotájában hétfőn együtt lép fel Varnus Xavérral.

A két színészlegenda és az orgonaművész közösen elevenítette volna fel a ’30-as évek filmzenéinek világát. Garas Dezső azonban december 30-án meghalt.

A néhai Nemzet Színésze előzőleg azt kérte az orgonaművésztől, hogy ha ő nem lehet ott a koncerten, akkor régi, hű barátja, Törőcsik Mari (szintén a Nemzet Színésze) tartsa kezében fényképét, s úgy énekeljék el: „Köszönöm, hogy imádott”. Így lesz. A hangversenyt Garas Dezső emlékének szentelik, senki nem lép föl helyette, „hisz hogyan is lehetne pótolni a pótolhatatlant?” – fogalmazott korábban Varnus Xavér. 

Garas Dezső december végén lépett utoljára színpadra a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabban Törőcsik Marival, akihez szoros barátság fűzte. “Az ő elmenetele nekem olyan fájó pont, hogy nem tudok úgy beszélni róla, mint bármely, különben nagyon szeretett kollégámról” – mondta Törőcsik Mari, hozzátéve: Garas Dezső jó barátja volt, először vele lépett a Nemzeti Színház színpadára. “Úgy volt, hogy nem lép föl többet, de én megkértem, hogy jöjjön be a kedvemért. A Jó estét nyár, jó estét szerelemben velem játszott utoljára” – emlékezett a színésznő.

A Művészetek Palotájának honlapja szerint a “Garas Dezső emlékére” szervezett estre már minden jegy elkelt.

Filmes pályafutása 1954-ben az azóta legendává vált Liliomfival kezdődött, amelyben az ifjú Schnapsot alakította ellenállhatatlanul. A legenda folytatódott: Két félidő a pokolban (1961), Krebsz, az Isten (1969), majd 1973-ban a megszállott Minarik Ede gőzmosodás (Régi idők focija), akinek “Kell egy csapat” mondásából szállóige lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik