Kultúra

A tévében: kipusztulás, kicikizés, sorsok

Egy női sors évtizedei mellett megismerkedhetünk Nagy Feró kicikizésének, és egy holokauszt-túlélő történetével is.

20:00, Duna TV, Marcela
Helena Trestikova egy törékeny nő, de mint oly sok törékenynek tűnő dokumentumfilmes nő, kemény, mint a beton. Kemény, ugyanakkor érzékeny – különleges minőség. Az ő találmánya a hosszútávú filmezés: szereplőit, témáit, a tulajdonképpeni emberi életet évtizedekig követi. Ilyen Marcela is, akinek életét ebben a filmben a kora 80-as években történt házasságától Csehország EU-csatlakozásáig követhetjük. A történelmi változások mögött drámai sorsfordulatok rejlenek, s ha már mást nem tett a rendező, mint dokumentálta Marcela kedves veréb-lényének megvastagodását-megkeményedését, már sokat adott nekünk. De ennél sokkal többről is szó van, azért is, mert Trestikova minden riportalanyát közel engedi a saját életéhez is (speciel a René című filmjének börtönéletű főhőse egyszer még be is tör hozzá). Kivételes ember, kivételes rendező.

21:20, Spektrum, UniverZoom: Megaszörnyek pusztulása
A címből szinte mindenki a dinoszauruszok unalomig ismételt kipusztulására gondol, pedig itt az utánuk következő óriásállatok széles körének eltűnése a téma. Hogy milyen óriás állatok voltak a dínók után? Óriáskenguru, óriáswombat, egy hatalmas, röpülni képtelen madár, egy behemót gyík – és valami rejtélyes oknál fogva egy csapásra eltűntek a föld színéről. Most kiderül, miért.

22:25, RTL Klub, Showder Klub, Roast
A Roast egy amerikai szórakoztatóipari műfaj: a stand-up komikusok összeállnak más felvágott nyelvű hírességekkel, hogy egy kipécézett személyt a hlálba cikizzenek. Esett már ennek odaát áldozatul Charlie Sheen, Donald Trump ingatlanfejlesztő-milliomos, David Hasselhoff, William Shatner vagy Pamela Anderson. Szinte mindenből lehet viccet csinálni – hát ebbe a rendszerbe száll be ma este Nagy Feró, a nemzet csótánya. Nagyon remélhető, hogy ez csak a kezdet, jönnek majd nagyobb falatok is, és, hogy nem csak celeb-fényezés marketingeszköze lesz a roast.

22:45, sport2, Magyarország-Ukrajna, Divízió 1-es hoki-VB
A második nap rögtön a bivalyerős ukránokkal játszunk a hoki-VB-n, és remélhetőleg nyerünk, de nehéz lesz, még akkor is, ha az ukránoknál is generációváltás zajlik – előkészületi meccsen mindenesetre kikaptunk tőlük.  

23:10, m2, Ádám feltámadása
Ha a Taxisofőr forgatókönyvírója filmet forgat egy Susan Sontag által felmagasztalt holokauszt-könyvből, már sokak szeme felcsillan. A főszerepre sikerül Jeff Goldblumot és Willem Dafoe-t megszerezni – nem rossz, bár pár névtelen senkinek örülnénk a legjobban, semmi sztárság, semmi színészi játékba csomagolt önmarketing. A történet erősnek ígérkezik: egy izreali idegszanatóriumban él egy ember, aki egykor berlini életművész volt, majd koncentrációs táborba került, ahol egy tiszt “kutyájaként” sikerült megmenekülnie. És a szanatóriumban összetalálkozik egy másik ápolttal, aki kutyának hiszi magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik