Kultúra

A tévében: háborúk és bűnösök

A világ tíz legveszélyesebb bűnözője mellett féltékeny férjeket, katonákat és egy extravagáns irodalomprofesszort sodor elénk a szél.

21:00, film+, Törés
Igazi csemeg volt ez a film Sir Anthony Hopkinsnak, akit a szerepe szerint megcsal fiatal felesége, ezért bosszúból lelövi. A rendőrség megtalálja, bezárja, indul a tárgyalás, ahol a fiatal ügyész (Ryan Gosling) készen áll, hogy móresre tanítsa, de az eset egyre bonyolultabb lesz. Gregory Hoblit hollywoodi kismester filmje.

23:00, cool, Levelek Ivo Dzsimáról
Clint Eastwood rendezői pályafutása nagyjából a hollywoodi keretek fura feszegetése – bizonyos ötletei megkapóan eredetiek és férfiasan következetesek, de a megvalósítás gyakran kerüli ki a rögös (tehát igazabb) utat. Így van ez ezzel a filmmel, mely A dicsőség zászlaja párdarabja – utóbbiban az Ivo Dzsima-i véres japán-amerikai csatát amerikai, míg előbbiben japán szemszögből ismerhetjük meg. Igazi történelmi tabló a harc, az áldozat, a hősiesség, a történelem témakörében. 

23:55, TV2, Tigris a hóban
Ez a film is érinti a történelem témáját, de nem olyan szélesvásznú módon – Roberto Benigni a szokásának megfelelően humora és olaszos humanizmusa oldaláról közelít a szerelem, s a 2003-as iraki háború, azaz az élet kérdéseihez. Egy professzort alakít saját filmjében, aki álmai asszonyát követné mindenhova, de ő meg egy arab költőt (játssza Jean Reno) követ Bagdadba, így  kissé egzaltált, elvarázsolt tanár is utánamegy. ÉS akkor már a túlélés a tét. Persze ez a film nem viccekkel pettyezett dráma, hanem komoly vígjáték – átjárja az életigenlés. Mindenkinek ajánlható, aki egy kicsit gödörben van. 

23:55, Viasat3, Tökéletes gyilkosság
Ma már a második ilyen film, Sir Anthony Hopkins után egy másik legenda, Michael Douglas próbálja elkövetni, miután ráébred, hogy felesége, Emily (Gwyneth Paltrow) megcsalja a gazdag üzletembert egy szegény festővel (Viggo Mortensen). A megoldást tehát a címben rejlő szókapcsolat jelenti, amelyről tudjuk, hogy szinte sosem szokott összejönni. Hátha most.Andrew Davis rendező e film előtt főleg Steven Segallal dolgozott együtt, úgyhogy biztos nehezen szokta meg, hogy színészeinek mozgó arcvonásai vannak.

0:00, Discovery Channel, Az FBI listája
2007-ben készült ez a másor, mely a világ legkeresettebb bűnözőit sorolja fel az FBI szempontjai szerint – ekkor még Kadhafi és bin Laden is életben volt. S valószínűleg az a Joseph Kony is a listán szerepel, aki Ugandában hadúr, és több tízezer gyereket rabolt már el szüleiktől (akiket utána gyakran meg kell ölniük), és most egy facebookos kampány szerveződik az elfogására. Szóval nem teljesen naprakészen, de megismerhetjük a legrosszabb 10 személy listáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik