Kultúra

Ókor testközelben: megújul Aquincum

Nyárra megújul az Aquincumi Múzeum: kialakítanak virtuális élményteret, felhúznak egy korabeli városfalrészt, és egy kilátódombról is áttekinthetjük majd a közel két évezredes romokat.

Már a megérkezés, a múzeum területére való belépés útvonala is megváltozik, hiszen a Szentendrei úti múzeumi épület mellé a hajdani, 2. században emelt, majd később többször átépített városfal imitációját építik fel egy szakaszon. A csaknem eredeti magasságában felépülő fal kapuján átjutva „érkezhetünk majd meg az ókori városba” – írja a műemlékem.hu.

A múzeum új látnivalói közül a legnépszerűbb valószínűleg az úgynevezett festőház, vagyis egy, a 2-3. században itt állt polgárház rekonstrukciója lesz. A körülbelül száz négyzetméter alapterületű épület már készen van, elkészültek a kifestései is, amelyeket az itt talált leletanyag alapján rekonstruáltak. A lakóházat korhű bútorokkal rendezik majd be, ezek egy része is készen van már. A tervek szerint a látogatók itt kerülhetnek leginkább kézzelfogható közelségbe a hajdani Pannonia provincia mindennapi életéhez.

A télen felépített festőházat a harmincas években létesített lődomb ölelte eddig körül. Ezt a hatalmas mennyiségű földet (miután kiválogatták belőle a korábbi feltárások után még ott maradt bőséges leletanyagot) az eddigi helyénél északabbra, a klasszikus rommező déli peremén halmozták fel.

„Az új kis domb is régi látogatói igényt elégít ki” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója. „Sokszor hangzott el a panasz, hogy nem értelmezhetőek a rommező térdig érő falai, a látogatók nem tudják elképzelni az épületeket, azt sem tudják, hogy egy hajdani utcán vagy épület belsejében állnak-e. A dombról most madártávlatban szemlélhetik meg a területet és az egykori város felidézésében egy térképen kívül egy kronoszkóp, vagyis az egykori épületeket egy távcsőben megjelenítő készülék is a segítségükre lesz.”

A cikk folytatása és további képek a megújuló Aquincumról a műemlékem.hu magazinban.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik