Kultúra

A tévében: végjátékok

Már csak pár csapat küzd a BL-ben, meg két öreg nő egy férfiért, olaszok Amerikáért, katonák a szabadságért, egy repülő pedig hiába, mert zuhan.

20:15, Digi Sport, Benfica – Chelsea
Már a negyeddöntőknél tartunk a Bajnokok Ligájában, ahol is két spanyol, egy francia, egy német, egy olasz, egy portugál és egy ciprusi csapat van (vicces, hogy a legnagyobb esélye a döntőre a két spanyol csapatnak van). Utóbbi is ma este játszik otthon, Nicosiában a Real Madrid ellen – kis esélye van, hogy nyerjenek, ennek ellenére a lesajnált ciprusi foci szépen elhúzott mellettünk (ki nem?), magyar csapat belátható időn belül nem lesz ott nemhogy a legjobb nyolcban, de a 32-ben sem. Mi viszont a kissé gyengélkedő Chelsae meccsét láthatjuk majd, s kérdés, az európai mércével mérve nem rossz, de nem is kiemelkedő Benfica (tavaly EL-elődöntőt játszott) mennyire tud nehéz ellenfelének bizonyulni Arsene Wenger csapatának.

20:40, m1, Örkény István: Macskajáték
Ma már klasszikusnak számít ez a darab, mely egy nem szokásos szerelmi háromszög történetét mondja el: két idősebb nő és egy férfi között bonyolódnak a szálak. A groteszkkel rokonsági kötelékben álló darabból készült film is, Makk Károly azonban némileg Huszárik Zoltán hatása alatt impresszionista, az elmúlással asszociáltatott, melankolikus feldolgozást készített 1974-ben. A(minő véletlen)z Örkény Színházban, Budapesten, 2010-ben bemutatott előadás (Mácsai Pál harmadszorra rendezte meg a darabot) is érzékeny, kis, apró gesztusok vezérelte darab lett. A főszerepben: Molnár Piroska, Pogány Judit, Kerekes Éva, Csomós Mari, Polgár Csaba.

20:50, Filmmúzeum, Aranykapu
Érdekes film ez, amikor a moziba került, nem nagyon tudott vele mit kezdeni senki, művészfilmnek túl sok könnyed rész van benne, közönségfilmnek viszont túl sok szimbolikus dolog. Férfiakat látunk, akik Szicíliából Amerikába indulnak a 20. század elején – hányszor láttuk ezt. Ám egy idegen nő is bekerül az egyik főhős szemszögébe, ami még érdekesebbé teszi az utazást – melyet, ne feledjük, délolasz, izolált kis falvak lakó tesznek meg, köztük egy süketnéma fiúval. És hirtelen ott az egész világ egy hajónyi térben, idegenség, szorongás, és még meg sm érkeztünk Amerikába. A titokzatos nőt a jó kis Charlotte Gainsbourg játssza, a falusiakat ismeretlen olasz színészek, a 2006-os Velencei Filmfesztivál győztes filmjét pedig Emanuele Crialese rendezte. Tündéri, ízes, drámai, humoros film.

21:00, National Geographic, Légikatasztrófák X: Tragédia Texas felett
1991-ben egy kisebb repülőgép 14 emberrel és 500 000 dollárnyi gyémánttal a fedélzetén felszállt Laredóból, hogy Houstonba menjen, ám lezuhant. A gép farkának akadtak gondjai, bár a gép jó állapotban volt, minden az előírások szerint történt a repülés előtt. Ám a baleset rávilágított a karbantartás elenőrzésének fontosságára. A részletek a fenit időpontban, csatornán, cím alatt taláhatóak meg. 

21:20, TV2, Hajnali mentőakció
Herzog már rég nem a régi, valami még van benne – ha így nézem majdnem üres a pohár, ha úgy, van valami a pohárban! Hisz Hollywood lankáin áll ő már rég, legutóbb is (Mocskos zsaru – New Orleans utcáin) egy teljesen felesleges filmet csinált Nicolas Cage-dzsel (!), Val Kilmerrel (!), akik inkább a felelőtlen kozmetikai balesetek elrettentő példái, mint színészek. De 2005-ben meg ott volt a Grizzlyember, amelyben a régi dokumenutmfilmes Herzog érezte meg a szerepelve menekülő ember drámáját egy megszállott videofelvételei láttán. Akárhogy is, ez a film a vietnami háború idején Laoszban fogságba esett amerikai pilótáról és társairól, aki később el is szöknek, nos ez a film a megszállottat alakító Christian Bale-lel, Jeremy Daviesszel, Steve Zahnnal tud mondani pár szót az idegenségről, a lét keménységéről – sajnos kicsit visszás, hogy közben magát nézegeti a tükörben, de hát megint csak ott vagyunk, majdnem üres a pohár vagy jé, valami van a pohárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik