Kultúra

A tévében: Tóték dobozolnak, a gép forog

Ma vegyes estét csapunk: lesz spanyol foci, Örkény-Fábri-film, groteszk humor ismeretterjesztésbe göngyölve, némi irodalomtörténet és afrikai gyerekek életének bemutatása.

Dobozoljunk! – tán csak A tanú vetekedhet annyi szállóigévé vált idézettel, mint Fábri Zoltán (sokadik) remeke, az Örkény István Tóték című drámájából készült Isten hozta, őrnagy úr!. Latinovits Zoltán egészen zseniális játékával, az örkényi abszurd erejével, a Fábri Zoltánra jellemző ironikus szemlélettel ez a film biztosan benne van a tíz legjobb magyar film között. Háromba vágtad, Lajosom? Megtudhatjuk 20:05-től az m1-en.

Az rangadó, ha az első találkozik a negyedikkel? És ha az előbbi a Valencia, az utóbbi pedig a Barcelona? Hát az akkor rangadó. Nem is rossz, sőt. A katalánok legutóbb 8-0-ra nyertek szegény Osasuna ellen, a Valencia pedig 100%-os. Ezt a meccset nézni kell, mégpedig 22:00-tól a sport2-n.

Hogy népszerűsítsük ma az ókori világ hét csodáját? Ha kicsit elgondolkodunk az ismeretterjesztés mai módozatain (Bear Grylls mindent megeszik és felvesz a túlélésért, két pasas városi legendákat tesztel, és ezzel kivívja Obama elnök elismerését), logikus, hogy egy idiótával, akit szívatásból elküldünk a mesés helyekre. A brit Office és a Futottak még alkotói (Ricky Gervais és Stephen Merchant) küldözgeti pedig Karl Pilkingtont, aki szintén a fenti két úriember kollégája, mi meg röhögünk, és közben mindent megtudunk a világ hét csodájáról – ma Jordániába, Petra romjaihoz látogatunk. 22:00, Discovery Channel.

Madách és Az ember tragédiája mindenkinek evidencia – a gép forog, az alkotó pihen, emberküzdj és bízvabízzál, azembercéljaaküzdésmaga stb. De vajon mennyit változott az erdeti mű Arany János gondoskodó-babusgató kezei között? Az a rengeteg sor, amit Arany kihúzott és átírt csak stilárisan számtott, vagy a mű szellemét, hogy ne mondjam, történelemfelfogását is érintette? Erről lesz szó 23:20-tól az m1-en A Tragédia rejtélye című műsorban, mely elsősorban az Aranypart és a VV5 nézőire épít.

Az Afrika színei sorozat mai epizódja a fekete kontinens gyereksorsaira hívja fel a figyelmet, melyek többnyire áldatlan körülmények közt alakulnak ki – és sokszor csak nagyon rövidre vannak szőve a szálai. Nélkülözés, munka, betegségek, elraboltatás és gyilkolás, kizsákmányolás, hamar felnövésre kényszerített életek – ezek mellett, dacára hogy tudja egy gyerek megélni emberi életének egyik legörömtelibb fázisát? Erről is szó lesz 23:51-től a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik