Kultúra

A világ élvonalában [X]

XXX. MAGYAR SAJTÓFOTÓ KIÁLLÍTÁS
kísérő kiállítás: HARMINC ÉV KÉPEKBEN
Magyar Nemzeti Múzeum
2012. március 24. – május 6.

Egyedülálló kiállítássorozat Magyarországon. Jubileumi, 30. évfordulójához érkezett a Magyar Sajtófotó Kiállítás, amely az egyetlen olyan kiállítás Magyarországon, amely nem véletlenül élte meg ezt a jeles évfordulót.

A fotográfia, és nem utolsó sorban a magyar fotográfusok immár évszázados sikertörténete napjainkban is folytatódik. Magyar tudósok. Magyar zeneszerzők. Magyar fotográfusok. Az elmúlt évszázadban és napjainkig is ők azok, akik tehetségükkel, tudásukkal, teljesítményükkel nem csupán maguknak, de Magyarországnak is tekintélyt és hírnevet szereztek. A világ élvonalában álltak és állnak közülük sokan ma is.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének tárlatát először 1982-ben, a Műegyetem R-Klubjában láthatta a nagyközönség. 1983-tól pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik leglátogatottabb eseménye lett és maradt a mai napig.
A hat héten át látható tárlaton az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit lehet felidézni. Dráma, szépség, hangulat, küzdelem, humor 2011-ben. Mi voltunk a szereplői, a szurkolói, a nyertesei, a vesztesei. Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni.

A Harminc év képekben kísérő kiállításon az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készült válogatás lesz látható. Harminc év a történelem szempontjából csupán egy villanás, de egy ország és különösen Magyarország esetében jelentős – történelemformáló – időszak. A képek pedig beszédesek, a távlatokból visszatekintve átértékelődnek, talán fajsúlyosabbakká válnak, szembesítésre ösztönöznek, de mindenképpen kalandos időutazásra hívnak.
A kiállítás rendezője: Szalay Zoltán, fotóriporter.

A tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban – a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként – a nagyközönség számára 2012. március 24. és május 6. között látogatható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik