Kultúra

Az igazi kaland [filmpremier]

A legklisébb klisé hollywoodi vígjáték - tán épp ezért tud meglepni minket.

A nagy hollywoodi bölcsesség kutyáról és gyerekről a kamera előtt már rég nem elég (oké, az Artistnak bejött a kutya egyedül, de hát Uggie egy gyermeki kutya) – veyünk rögtön két gyereket, egy kissé elveszett apát (akiben még élénk a gyermeki énje) meg nem kevesebb, mint 47 állatfajt. Azaz egy állatkertet.

Benjamin Mee (Matt Damon) érzi, hogy valami hiányzik a családjából (természetesen elhunyt felesége után), hogy valami plusz kéne, de mi is az? Egy csepp őrültség – költözzünk egy állatkertbe! Vajon sikerül a nagy kaland, az igazi, amely egységbe forrasztja, kikalapálja Amerika egyes számú érzelmi egységét, a családot? 

Nem is a nyilvánvaló “Igen!” a lényeg, hanem az, ahogy a film megpedzegeti a valóságot. Igen, az apák (nemcsak a magányosak) kicsit elveszetten keresgélik magukat gyerekeik közt, igen, a (nemcsak amerikai) mindennapi robotból, melynek része az előttünk tornyosuló, megmászandó csúcs, melyet a gyereknevelésről neveztek el, szóval ebből igencsak ki kéne olykor-olykor szakadni. Szinte minden felnőttnek (és gyereknek) ismerős tehát az alaphelyzet és alapprobléma, ugyanakkor azt is értem, ha valaki momentán nem a napi őrültségmorzsák hiányát érzi, hanem pl. szeretne megélni, napi 10-12 órás munka után olykor látni is szeretné a gyerekét, a családját, avagy épp azon fáradozik, hogy ne essen szét a családja. 

Ez a film tehát kicsit hazudik, mint oly sok amerikai produkció, de sokan meríthetnek belőle lelkületet, pozitivitást. Egyet nem: mind Damon, mind Scarlett Johansson haja a túlzásokig ápolatlan, igénytelen, mintha ma a zsíros, töredezett sörény lenne a sivat. Szóvla tessék elmenni, megnézni, majd vegyenek sampont. 

Kinek ajánljuk? akik úgy érzik, egy tigrissel/egy libával élnek együtt

Kinek nem? akik most érkeznek a Fehér pokol vetítéséről

 

We Bought a Zoo – színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 123 perc, 2011, rendező: Cameron Crowe, író: Benjamin Meeforgatókönyvíró: Cameron Crowe, Aline Brosh McKenna, zeneszerző: Jon Thor Birgisson, operatőr: Rodrigo Prieto, producer: Julie Yorn, vágó: Mark Livolsi, szereplők: Matt Damon (Benjamin Mee), Scarlett Johansson (Kelly Foster), Elle Fanning (Lily Miska), Carla Gallo (Rhonda), Thomas Haden Church (Duncan Mee), Patrick Fugit (Robin Jones), John Michael Higgins (Walter Ferris)

Hazai premier: 2012. március 22.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik