Kultúra

Veszélyes vágy [filmpremier]

Freud, Jung és a nő, aki mindkettejükre hatással volt. Keira Knightley a fenekelésre gerjed David Cronenberg filmjében.

A pszichoanalízis első éveiben járunk, a feltörekvő ifjú tudós, Jung ekkor kezdi alkalmazni az újfajta kezelést, a Freud-féle „beszédkúrát”. Ám egyik kezeltje, a gyönyörű és ifjú, orosz Sabina Spielrein iránt ellenállhatatlan vonzalmat érez, és bármennyire köti az orvos-páciens kapcsolat tabuja, szenvedélyes szeretői viszonyba kezd vele.

Mindenki merít valahonnan, a lángelmék is, csak a forrásra általában nem derül fény. Már ezért is izgalmas az utókor számára a színműíró Christopher Hampton kutatása, aki a pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud és pályatársa, Carl Gustav Jung levelezéséből kiindulva rábukkant közös páciensük, Spielrein naplóira. A kezeltből később terapeutává váló hölgy koncepciója ugyanis mélyen hatott mindkettejükre – a halálösztön és a transzformáció fogalmai tőle erednek.

A kanadai thriller- és horrorspecialista David Cronenberg (Meztelen ebéd, A légy, Karambol, Erőszakos múlt) ez alkalommal rá nem jellemzően a múltba tekint: az I. világháborút megelőző aranykor végét idézi életrajzi filmjével. Az orvostudományról leváló lélekgyógyászat korszakalkotó módszere, a pszichoanalízis kezdeteiről láthatunk izgalmas történetet. A rendező legutóbbi műveiben rendre szereplő Viggo Mortensen most Freudot alakítja elegánsan és bölcsen, ahogy végeérhetetlen beszélgetéseket folytat svájci kollegájával és tanítványával, Junggal. Utóbbit Michael Fassbender kelti életre pompásan, a jóléttől kissé érzéketlenül, majd a szerelemtől összetörve. A korhű öltözék, hajviselet és arcszőr, a szemüveg, a pipa, a szivar mind jó érzékkel összeválogatott kellékek, otthon érezzük őket a bécsi és svájci szanatóriumi közegben.

Keira Knigtley különösen emlékezetes alakítást nyújt. Talán mert igazi kihívást jelentett a kezdetben rángó állkapoccsal, kínlódva beszélő, dühkitörésekkel küzdő figura, aki később, már gyógyultan Jung asszisztense, majd szeretője lesz. Illik hozzá a szerep: a nő, aki felforgatta a XX. század két kiemelkedő koponyájának életét.

Kinek ajánljuk?

Akik mindig kíváncsiak a kanadai mester filmjeire. Akiket érdekel a téma bármilyen aspektusa, a korszak, a pszichoanalízis vagy a szex.

Kinek nem ajánljuk?

Akik bálványozzák ikonjaikat. Akik szerint pénzkidobás agykurkászhoz járni.

A Dangerous Method – színes, feliratos, angol-francia-német-kanadai-svájci thriller, 99 perc, 2011. Rendező: David Cronenberg. Szereplők: Michael Fassbender (Carl Jung), Viggo Mortensen (Sigmund Freud), Keira Knightley (Sabina Spielrein), Vincent Cassel (Otto Gross), Sarah Gadon (Emma Jung), André Hennicke (Eugen Bleuler), Arndt Schwering-Sohnrey (Sandor Ferenczi), Mignon Remé (Jung titkárnője). Forgalmazó: Budapest Film Kft.

Hazai premier: március 15.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik