Kultúra

Szilvás csirke [filmpremier]

Édes-savanyú mese Iránból a Persepolis alkotóitól a világ legnagyobb hegedűművészének boldogtalanságáról.

Filmünk címe valamiféle gasztronómiai történetet ígér, és kissé szimplán kong a történet, a film stílusához képest, hisz a perzsa mesék világa elegyedik itt a valósággal.

2007-ben egy animációs film egy kislány történetén keresztül mondta el Irán ellentmondásos történelmét a 20. század második felében – egy nagyszerű film, melyben az egyszerű rajzok kifejezőek, pontosak voltak, és igazi színészi játékot teremtettek. Az év meglepetésfilmje volt akkor a Persepolis, melynek két alkotója (rendezés és forgatókönyv), Vincent Paronnaud és Marjane Satrapi elkészült a második filmjével, ezzel.

Ahogy a Persepolisban a valóság jelent meg animációs-mesés köntösben, úgy most a mese jelenik meg élőszereplős ruhába bújva. Egy nagyszerű hegedűs, legyen a világ legnagyobb hegedűművésze, Nasszer-Ali Khan (Matthieu Amalric) hegedűje összetörik, és mivel nem talál olyan hangszert, amin örömet szerezne neki a zene (nem is a hegedű az oka), úgy dönt, nem él tovább. Ágyába fekve egy héten át várja a halált, és közben megismerjük történetét. Mely szívet fájdító, akár egy melankolikus hegedűfutam. Persze lehet, hogy sokaknak már túl sok a mesei túlzás, a perzsa balladai melankólia, a szilva túlérett, túl édeskés, túl sok – igen, ez a film hazudik, de a mesék hazugságait nem bánjuk, és ki ne hallgatna szívesen olykor hazugságokat? 

Ez a bódító történet szerelemről, szeretetről, boldogtalanságról tehát azoknak való, akik nem méricskélnek, nem piszmognak az ízlés gyáváknak való tilalomfáival, csak belevetik magukat egy érzésbe, és átadják magukat – akik jól megforgatják a csirke omlós húsát a sült szilva éjfekete, kenőcsös húsában.

Kinek ajánljuk: mesékre vágyó felnőtteknek

Kinek nem: zsinórmértékes gyomorbajosoknak

Poulet aux Prunes – színes, feliratos, francia-német-belga romantikus vígjáték, 93 perc, 2011, rendező: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, forgatókönyvíró: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi, zeneszerző: Olivier Bernet, operatőr: Christophe Beaucarne, producer: Hengameh Panahi, vágó: Stéphane Roche, szereplők: Mathieu Amalric (Nasser-Ali Khan), Golshifteh Farahani (Irâne), Maria de Medeiros (Faringuisse), Edouard Baer (Azraël), Eric Caravaca (Abdi), Chiara Mastroianni (Lili)

Hazai bemutató: 2012. március 15.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik