Kultúra

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az Art deco és a modernizmus című lakásművészeti kiállítással megnyílt pénteken az Iparművészeti Múzeumban a 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Vitézy Zsófia fesztiváligazgató köszöntőjében hangsúlyozta: egy kulturális fesztivál olyan – kis összegű – beruházás, amely nagy hasznot hoz. Visszatekintve a kinevezése óta eltelt egy évre, elmondta, küzdelmes 12 hónap volt, “a következő tíz nap viszont izgalmas lesz”.

A fesztivál közösségi esemény, ezért kezdeményezni fogják a fesztivál baráti körének létrehozását – mondta Vitézy Zsófia.

A fesztiváligazgató hangsúlyozta, már Budapesten próbál Maxim Vengerov világhírű hegedűművész, és jön a Royal Philharmonic Orchestra is. A neves külföldi vendégek mellett nagyszerű magyar produkciók, operaelőadások és koncertek gazdagítják a fesztivált, az érdeklődők 50 változatos programból válogathatnak.

Kiemelte, a jövő évi, 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik biztosítéka már megvan: Budapest jövőre is 150 millió forinttal támogatja a rangos eseményt.

Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója szerint a fesztivál kezdetét jelző lakásművészeti kiállításon “jó dolgok találkoznak”, a tárlat többek közt arra keres választ, mi a magyar art deco. “Például egy jópofa és ironikus stílus” – mondta.

A kiállítás az újjászületés pillanatát jelzi, elindulhat az Iparművészeti Múzeum teljes rekonstrukciója, a napokban megjelennek a tervezői pályázatok, és funkcióbővüléssel együtt fogadhatja majd a közönséget Közép-Európa legjelentősebb iparművészeti gyűjteménye – hangzott el.

Tarlós István főpolgármester felidézte, az Iparművészeti Múzeum építője, Lechner Ödön ahhoz a körhöz tartozott, amelyhez a múlt század fordulójának jeles szellemi egyéniségei, például Bartók Béla és Kodály Zoltán.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválról szólva kitért arra, voltak, akik megkérdőjelezték, hogy szerényebb anyagi körülmények között is érdemes-e megrendezni a fesztivált. A főpolgármesternek azonban határozott véleménye, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál a főváros egyik “méltó és támogatandó” kulturális vállalkozása.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a március 19-e és április 9-e között a budapesti Vörösmarty téren zajló Tavaszi Vásár védnöke rámutatott, hogy a BTF jó hírét visz az országnak a világhírű művészek koncertjeivel, színes kiállításaival és az ezekhez kapcsolódó eseményekkel.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Budapesti Tavaszi Fesztivált éppúgy a nemzeti értékek között tartja számon, mint a tárca által működtetett nemzeti intézményeket, ezért a tárca jövőre is támogatja az eseményt – ígérte Elekes Botond kabinetfőnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik