Kultúra

A tévében: a trafikosnő bal melle és egyebek

Ma egy emberi csoda, egy hatalmas majom, egy kiégett ügyvéd és a földi élet egyik bizonyítéka is megtekinthető lesz.

20:00, National Geographic, Mindennapi tudomány VII: Hawking univerzuma
Ha valaha az emberi szellem csodáját példával kell alátámasztani, Stephen Hawking élete és munkássága lesz az egyik legjobb. Az elméleti fizikuson 21 éves korában jelentkeztek motoros neurobetegéségének első jelei, azóta pedig elvesztette mozgás- és beszédképességét, szavait 1985 óta gép tolmácsolja. A törékeny testbe zárt szellem pedig a világ keletkezése, illetve a kvantumfizika terén ontja az elméleteket – a tökéletlenbe zárt szellem a végtelen mezsgyéit járja. Vele és gondolataival ismerkedhetünk meg ma.

20:40, m1, A hölgy, aki túl sokat tudott
A CIA-s vígjátékok bájosak, bár egy-egy olyan akció, mint mondjuk a pilóta nélküli repülővel végrehajtott kivégzések, amire nemrég volt példa (nem csak hírszerzési kérdés ez persze), szóval ilyenkor mindig az arcra fagy kicsit a mosoly. Mert hát ha a kedves, túlbuzgó Mrs. Pollifax (játssza Angela Lansbury) véletlenül titkos CIA-ügynök lesz, és fegyveres bevetéseken serénykedik, abból sok komikus jelenet kerekedhet ki, de azért viccelni a CIA-vel az kicsit olyan, mint az NDK-ban volt elmondani egy Honecker-viccet – marad utána valami szorongás.

21:00, TV2, King Kong
A filmtörténet egyik nagy sikere és szimbóluma, egy korai trükkfilm (sok úttörő technikai újítással) és igazi hollywoodi mese az emberi kapzsiság és önzés következményeiről – 2005-ben Peter Jackson forgatta újra a filmet, mely stílszerűen elnyerte a legjobb látvány Oscar-díját. Fay Wray szerepét Naomi Campbell kapta meg, a többit pedig Jack Black, Adrien Brody vagy Jamie Bell oldja meg. No meg a majom, Kong, akit az az Andy Serkis játszik (mármint a számítógépes átlakítás előtt), akit a tavalyi Majmok bolygója-előzményfilm Caesarjának alakítása miatt többen Oscarra jelölhetővé tettek volna (ebben is csak a vázát adta Caesar vonásainak).

21:30, Duna TV, Szerelem életre-halálra
Érzékeny, csendes dráma ma még nem volt, pedig a legtöbbünk életében ilyenek zajlanak – óriásmajmok, a világ legerősebb titkosszolgálata, gépekhez kötött fizikazsenik nélkül. Persze a legtöbbünknek nem adatnak meg olyan életfeltételek és anyagi helyzet, mint Nathannek, a New York-i sztárügyvédnek, aki magányos, hideg életet él: munkájába temetkezve, feleségétől elhidegülten. Egy nap, azonban megtudja, hogy hamarosan meghal, ezt pedig nem orvosa közli vele, hanem egy titokzatos látogatója, aki minden ilyesmit megérez – s akinek persze Nathan nem hisz először. Aztán kénytelen lesz. A főbb szerepekben: Romain Duris, John Malkovich, Evangeline Lilly.  

23:00, Filmmúzeum, Amarcord
A végére maradt a legjobb, legismertebb, legklasszikusabb, legegyedibb – Federico Fellini filmje saját ifjúságáról, tipikusan Fellini-arcokkal, -érzésekkel. Az élettel, ami a mestert leginkább izgatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik