Kultúra

A tévében: két zsaru közt

Keretbe foglalva: két krimi közt lesz tenisz, drog és festészet.

19:00, Filmmúzeum, Csak semmi pánik
Ötvös Csöpi újra a Balatonnál – ezzel az 1982-es filmmel köszönünk el a napokban elhunyt Szőnyi G. Istvántól, aki Bujtor Istvánnal társrendezésben “felelős” ezért a páratlanul népszerű magyar-Piedone-filmért. Kardos doktor, Koncz Gábor Gengszterfőnök, Medveczky Ilona csodás, de a legjobb név Dózsa Lászlónak jutott: Szörfös Dodi. Másfél óra a legvidámabb barakkban.

19:00, Digi Sport Plusz, Indian Wells, tizenhatoddöntők
De elindul az amerikai teniszszezon is, a keménypályás tornákon elsősorban Djokovicsnak van sok-sok pontnyi védenivalója (a tavaly szerzett pontokat kell megvédeni, és hát Djoko a Roland Garrosig nyert mindent. Meg utána is). Most kiderül, megint legyőzhetetlen-e a szerb, vagy Murray már át tudja ugrani a saját árnyékát, esetleg Nadalék találtak ki valamit, netán a nemrég a 71. (!) tornagyőzelmét is elérő, kimondva a világelsőségre utazó Federer veri meg, mint tavaly. Szóval megint indul a nagy számolgatás és szurkolás – kapcsolódjunk bele a kissé furcsán hangzó tizenhatoddöntőknél.

22:00, National Geographic, Drog-nyomozók II: A szegények heroinja
Drogos? Kábítószeres? Sovány, csonttá fogyott hajléktalanokat szoktunk e szavak hallatán vizionálni, holott csendes-normális külsejű középosztálybeliek közt is rengeteg a szerfüggő. Amerikában pl. az ópiumtartalmú fájdalomcsillapítók a legnépszerűbb szerek, melyekhez százezrek szoktak hozzá – többen, mint a heroinhoz, kokainhoz, metamfetaminhoz együttvéve… Köztük van egy bizonyos Gregory House nevű doktor is, csak hogy tudjuk, miről beszélünk. Ezekről a szerekről szól ez a műsor – a jelenség persze itthon is ismert, hogy ne csak szegény House-ra mutogassunk. 

22:50, Duna World, “Sehol idegenként, mindenütt hontalanul” – Mednyánszky László
Az egyik legjobb magyar festő, mégis kevesen ismerik – tán mert témái melankolikusak, szomorúak, a századvég, a 20. század elejének szociális állapotaira rálátó festő rokona a skizofrén festői életű Goyának, háborús, szegényeket ábrázoló képei mellett a tájképei is lelki kivetülések. Ma sokan kaphjatnak kedvet e műsor által e arisztokrata származású, de életét szegényen befejező, javait szétosztogató, modelljeit segítő festő művészetének megismerésére.

23:00, film+, MR 73
A francia filmes krimi fogalom: leginkább nem a pörgős akciójelenetek vagy a hihetetlen csavaros történetek miatt, hanem a bűnfilm hangulata okán. Ehhez nagyon ért a francia film, olykor túlságosan is, azaz néha elveti a sulykot, túlságosan a hangulatra koncentrál, a karakterek, cselekmény elsikkad. Ebben a filmben Marseille-be látogatunk, tudvalévőleg ott vannak a legkeményebb zsaruk, és itt kapcsolódunk bele egy szokás szerint magányos, szenvedélybeteg, de jó zsaru történetébe. Olivier Marchal filmjében Daniel Auteuil, Olivia Bonamy játsszák a főbb szerepeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik