Kultúra

A tévében: kegyelem és zsiger

Az emberi lét minden stádiumát végigjárhatja ma egy tévénéző az ösztönléttől a kegyelembe vetett hitig.

20:00, National Geographic, Mindennapi tudomány VII: Gyilkos hurrikánok
Épp egy gyilokos tornádó után vagyunk – Indianában, Kentuckyban, Ohióban több, mint 22 ember halt meg, miután a forgószelek letarolták az egész vidéket. Ez a másor arra keresi a választ, lehet-e valamit tenni ezek ellen az eszméletlen erejű hurrikánok ellen, vagy egyetlen lehetőség van – menekülni?

21:20, Viasat3, Éden Hotel 2.
Újraindul a csatorna valóságshow-ja, melyben a játékosok taktikája dönti el, ki esik ki – aki egyedül marad. Nem állítom, hogy a televíziózás legfényesebb lapjaira kerül majd ez a műfaj, amelynek a Viasat-os verziója legalább őszinte. Cicababák és izomagyak kerülnek egy légtérbe, hogy kezdjenek egymással valamit – afféle párkapcsolati kakas(-tyúk)viadal ez, melyben az alkalmi izéket végre nem hívják szerelemnek.


22:45, film+, Az utolsó emberig

Kuroszava Akira A testőr című 1961-es filmjét meséli újra ez az amerikai szesztilalom alatt játszódó film, melynek főhőse szokás szerint egy öntörvénmyű bérgyilkos. A férfi (játssza természetesen Bruce Willis) egy mexikói határon lévő kisvárosba érkezik, ahol sikerül két rivális bandával is szembekerülnie egy nő miatt. 

22:50, Duna World, Nehézkedés és kegyelem – Lourdes-i napló 2011
Lourdes a hívő betegek egyik legnépszerűbb zarándokhelye – rengetegen érkeznek ide a gyógyulás reményével. Egész kis (?) komplexum épül rá a gyógyulás vágyára – most egy magyar csoport indult a városba, akiket egy forgatócsoport is elkísért. Hogy a dokumentumfilm mennyire lesz hiteles és őszinte? Biztos, ami biztos, érdemes valahogy megtekinteni a Lourdes című filmet is, mely a maga csendességével, iróniájával biztos érdekes nézőpontot kínál majd az összehasonlításhoz. 

0:05, Duna TV, Egy eljövendő élet
Botrányos élet, botrányos és máig nem tisztázott halál, provokáció, hit, vallás és szexualitás összekapcsolása – Pier Paolo Pasolini élete és életműve vajon mennyire élte túl őt, mennyire aktuális? A fa ma jó gyümölcsöt terem? Erről készített filmet Mispál Attila 2006-ban, halálának 30. évfordulóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik