Kultúra

Egy rossz mondata mindenkinek lehet

Az Írószövetség elnökének időre van szüksége, hogy kommentálja Kertész Ákos távozásának hírét. Mások megdöbbentek.

Mint arról korábban bővebben beszámoltunk, a Kossuth-díjas Kertész Ákos február 29-én Kanadába távozott, és ott menekültstátuszt kért. Az Amerikai Népszava szerint a 80 éves író közleményében azt írja, hogy Magyarországon a kormánypárti sajtó hajtóvadászatot indított ellene, és nyíltan uszította a szélsőségeket. Kertész Ákos azért döntött a távozás mellett, mert a fentieknek köszönhetően állandó fizikai zaklatásnak és fenyegetettségnek volt kitéve, és veszélyben érezte az életét.

Az író távozásáról a magyar közélet képviselőit kérdeztük.

“Mindenkinek joga van tévedni, olykor tragikusan rossz mondatot is mondani” – utalt Majtényi László Kertész Ákos szerencsétlen, augusztusi megnyilatkozására, ami az Amerikai Népszavában jelent meg és ami miatt az írót a támadások érték. Hozzátette, amellett, hogy meg van döbbenve, nagyon szomorúnak tartja, hogy a kiváló író ilyen nehéz döntést hozott, igaz, mint mondta, azt nem tudja pontosan, mennyire voltak súlyosak azok az atrocitások, amelyeket Kertész Ákosnak azóta el kellett szenvednie. Jó lenne, ha senkinek nem kellene félnie – tette hozzá.”

Nagyon megdöbbent Kertész Ákos távozásán az LMP-s politikus és író, Kukorelly Endre is. Szerinte Kertész Ákost, aki augusztusban végső elkeseredésében mondott megmagyarázhatatlan dolgokat, amiket a lelke mélyén ő maga se gondolhatott komolyan, ezért aránytalan mértékben támadták meg. Hozzátette, igaz, ő nem ment volna, de megérti kollégája döntését,természetesnek tartja, hogy ha valaki úgy érzi, nincs biztonságban, szabadulni próbál.

Kukorelly Endre a jelen politikai közállapotokat tartja felelősnek. “A helyzet nagyon komplex, totális a kibeszéletlenség. Ez egyébként nagyjából mindenhol így van, de a kölcsönös gyűlölködés, engesztelhetetlenség és bizalmatlanság légköre enyhítéséért a mostani politikai vezetés nem tett meg minden tőle telhetőt. Az ilyen esetekben hallgatni, nem a gyengék mellé állni veszélyes cinizmus.”

Kerestük az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnökét, L. Simon Lászlót, de nem értük el, míg  Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke kérdésünkre egyelőre annyit mondott, hogy még időre van szükségük a tájékozódáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik