a38
Kultúra

A filmek felé nyit az A38

A tavalyinál több filmes program várja idén tavasszal a látogatókat a világ legjobb bárjának választott budapesti A38 állóhajón. A tematikus zenei műsorok mellett lesz még „etnikai konyha” és tehetségkutató verseny a fiatal zenészek illetve borászok számára.

Kapcsolódó cikkek

A tavalyinál több filmes program várja idén tavasszal a látogatókat a világ legjobb bárjának választott budapesti A38 állóhajón. A tematikus zenei műsorok mellett lesz még „etnikai konyha” és tehetségkutató verseny a fiatal zenészek illetve borászok számára.

A kulturális intézmény tavaszi programkínálatát ismertető hétfői sajtótájékoztatón Vasák Benedek, az A38 sajtókapcsolati munkatársa megköszönte az intézmény rendszeres fellépőinek a munkáját, mint mondta, a zenekarok buzdító tevékenysége nélkül nem sikerült volna az egyik rangos útikönyvkiadó, a Lonely Planet közönségszavazásán a világ legjobb bárja címet kiérdemelni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel együttműködésben indult el az A38-MVM Fényműhelye. Ennek keretében, a Kiégő Izzók elnevezésű VJ csapat nyújt koncertekhez különleges látványvilágot, fénytechnikát, legközelebb március 30-án a Kiscsillag koncertje alatt. A Fényműhely keretében a kiállítótérben egyedi fény- és videoinstalláció sorozatokat tekinthet majd meg a közönség,.

Kozlov Sándor sajtóreferens, programszervező elmondta: folytatják együttműködésüket a Magyarországon működő külföldi kulturális intézetekkel, például a budapesti Francia Intézettel. A Tours De France programsorozat keretében például, és külön-külön fellép Nadeah és Melanie Pain, akiket a francia bossa nova feldolgozás-zenekar, a Nouvelle Vague énekesnőiként ismerhetett meg a magyar közönség. Mindketten saját koncertműsorral és zenekarral lépnek fel. Nadeah április 14-én Melanie Pain pedig március 10-én.

Kozlov Sándor kitért arra is, hogy folytatódik a Noises from the Neighbourhood elnevezésű, osztrák zenei tehetségeket bemutató sorozat, valamint az északi országok zenei kultúráját szemléző, Polar Beat című koncertfolyam. Utóbbi keretében lépett fel januárban a kultikus norvég zenekar, a Hurra Torpedo a hajón, a sort pedig olyan együttesek folytatják, mint a svéd hiphop-dzsessz-pop banda, a Movits március 1-jén vagy a Ken Vandermark vezette norvég Free Fall trió március 8-án. Ez utóbbival fellép a Norvégiában élő, ukrán származású Mikhail Alperin zongorista-komponista is.

Március 15-én Rita Redshoest, az egyik leghíresebb ifjú portugál énekest látja vendégül az állóhajó. A koncert első felében az énekes saját szerzeményeit, a másodikban pedig feldolgozásokat ad elő.

A sajtóreferens a kínálatból kiemelte a március 21-én induló kétnapos – Pláj – Part roma művészeti fesztivált, amelynek keretében fotókiállítás is nyílik fiatal roma alkotók munkáiból, valamint levetítik Kővári Borz József Vándormozi című filmjét.

A filmvetítések 2012-ben a tavalyinál hangsúlyosabb szerepet kapnak: az A38 az április 13. és 21. közötti Titanic Nemzetközi Filmfesztivál egyik helyszíne lesz. Mint Horváth György, a fesztivál igazgatója elmondta, a hajó ideális helyszín a zenés dokumentumfilmekhez, amelyekből négyet vetítenek majd a dunai kulturális intézményben.

Kozlov Sándor a kiállítótér programjaiból kiemelte az idén januárban elhunyt Bernáth(y) Sándor több évtizedes festői életművének szakaszait megidéző, március 6-án nyíló kiállítást, valamint a Szigeti Tamás festőművész képeiből május 8-án nyíló tárlatot. A programszervező megjegyezte: az idén 70. születésnapját ünneplő Swiekiewicz Róbert nyári tárlatán Szemző Tibor rendező is bemutatja új projektjét.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az idén több gasztronómiai tárgyú program színesíti majd a kínálatot, júniusban például megrendezik az “etnikai konyhák napját”. Ennek keretében a fővárosban élő bevándorlók által működtetett étkezdék, kifőzdék, éttermek kínálatával lehet megismerkedni.

Március 1-jétől 31-éig lehet nevezni a Talentométer zenei tehetségkutatóra, amelynek idei újdonsága, hogy külön választották a rock, illetve a metál kategóriát. A Talentométer keretében idén meghirdetik a 35 év alatti borászok versenyét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik