Kultúra

Ausztrália meghódítására készül a 4 for Dance

A Csillag Születik első szériájában feltűnt nyíregyházi formáció egy helyi szervező meghívására 6 hetes turnéra indul február végén.

A néptáncot sajátos stílusban népszerűsítő csapat télből a nyárba csöppen, amikor leszáll a melbourni reptéren. Nem akármilyen lábak dobbannak ám a déli félteke színpadain: az együttes tagjainak fejenként 25 millió forintra biztosították a lábait.

“Ausztráliai szereplésünkkel teljessé válik a világ kontinenseinek meghódítása, hiszen már szerepeltünk Európában, Amerikában, Afrikában és Ázsiában is. Egyedül az Antarktisz maradt még ki, de dolgozunk ezen is…” – állítja Bárány Kristóf, aki közelgő, 28. születésnapját már egy másik csillagzat alatt fogja ünnepelni, a déli féltekén. Ausztráliába egy ottani szervező hívta meg őket a 6 hetes turnéra, miután eljutott hozzá a hírük.

“Sok különleges helyszínen megfordultunk már, például Dubaiban, Los Angelesben vagy Algírban. Szeretnénk Ausztráliában is megismertetni a 4 for Dance stílusát. Február 26-án indulunk, és közel 32 órás repülőút után érkezünk meg Melbourne-be. A turné során több fesztiválon, magánrendezvényen, televízió műsorban fogunk szerepelni, a főbb állomások pedig Melbourne, Sydney, Gold Cost” – avat be a részletekbe a nyíregyházi táncos.

Hogy mi a titka töretlen népszerűségüknek, miért vevő a produkciójukra minden korosztály, függetlenül attól, a világ mely táján lépnek fel? Szerintük az, hogy amikor 2004-ben kitalálták a 4 for Dance stílust, kezdettől hittek abban, hogy létre lehet hozni egy olyan művészeti ágat, amely egyszerre közvetít kultúrát, ugyanakkor szórakoztató, könnyen emészthető, populáris. A magyar néptánc autentikus elemeit virtuóz ritmusjátékokkal és sok humorral tették még izgalmasabbá. Húsz éve barátok, szinte testvérek. Biztosak benne, ez a kisugárzás, összhang, energia érezhető az előadásaikon is. A közönség pedig ennek – legyen bárhol a világon – a részévé válik. Azt se feledjük – teszik hozzá –, hogy a tánc, a mozgásművészet nemzetközi, nem kell hozzá nyelvtudás, tolmácsok, mindenki számára érthető és élvezhető. Előadásaikat főleg a világbajnok produkciókból állítják össze, valamint az új repertoárjukból, de ha a közönség kéri, szívesen adnak elő a régebbi koreográfiákból is.

A Csillag Születikben való feltűnésük óta töretlen a népszerűségük: 2009-ben Montrealban a Dance World Cupon, a hivatalos tánc világkupán három kategóriában is megszerezték a világbajnoki címet. Megkapták a Dance World Cup legtöbb díját nyerő együttes különdíját is – a világ minden tájáról érkező 2500 résztvevő közül. Sztárvendégek voltak a BBC egyik legnagyobb showjában, a Tonight is the night-ban, ahol úgy mutatta be őket a műsorvezető: „ezt az elkápráztató csapatot a világon mindenkinek látnia kell!” 12 millióan látták a műsort. Tavaly februárban Pekingben, Magyarország EU soros elnöksége idején egy héten át 12 fellépésük volt, összesen 470 ezer néző előtt mutatkoztak be. Algériában az Európai Unió Kulturális Fesztiválján két alkalommal is képviselték az öreg kontinenst. Az algír nemzeti televízióban 11 millióan látták őket fő műsoridőben.

Nyíregyházán sokan tudják a fiúkról, táncos pályájuk kezdetén abból éltek, hogy használt bútorokat vásároltak és újítottak fel. A vállalkozást azonban már megszüntették, a 4 for Dance ügyeinek kezelése és irányítása lett a fő foglalkozásuk. Emellett tanítják is a táncot, saját csoportjainknak a 4 for Dance Tánciskolában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik