Kultúra

A tévében: akadályok, gondok, bajok

Utolsó akadály két csapat előtt éppúgy, mint egy túl önzetlen nő, a Grimmek, egy házvezetőnő előtt. Csernobilnak viszont még sajnos nem.

Itt a vége, már csak a döntő van hátra, és megtudjuk, melyik csapat a legjobb az afrikai kontinensen. Egy meglepetés- és egy esélyes csapat jutott be a döntőbe: Zambia az egyik legnagyobb favoritot gyűrte le, Ghánát, nagy csatában, míg Elefántcsontpart Drogbával, Kolo Touréval, Ebouéval, Yaya Touréval, Coulibalyval, Keitával, Gervinhóval, Kalouval Malit. Elefántcsontpartot mondanánk esélyesebbnek a nevek alapján, ám Zambia már két elveszített döntő, és az 1993-as sokk (amikor az egész válogatott csapat edzőstül, segítőkkel együtt a tengerbe zuhant repülőjükön, és szörnyethalt) után bizonyíthat. Rézgolyók vagy elefántok? 19:45-től kiderül, Eurosport, Zambia-Elefántcsontpart, Afrikai Nemzetek Kupája döntő.

Tán a legerőltetettebb magyar címfordítás díjára is pályázhatna a 27 idegen igen (mely a 27 ruha magyar megfelelője) cím. Ebben a romantikus vígjátékban egy amerikai Terézanyu, vagyis egy önveszélyesen önzetlen nő (játssza a mozikban A szingli fejvadász főszereplőjeként látható Katherine Heigl) ingázik esküvőről esküvőre, miközben a saját ceremóniájával – és persze a szükséges kellékekkel, mint vőlegény, boldogság – nem foglalkozik semmit. Egy cinikus újságíró figyel fel rá, miközben a nő épp főnöke és lánytestvére esküvőjét szervezi. 20:05, TV2.

Csernobilt egy éve emlegettük nagyon, miközben azért imádkoztunk, hogy a fukusimai meghibásodott reaktor ne szálljon el. Később kisült, a békés atomenergia-felhasználás katasztrófáinak legmagasabb besorolásán (INES-skála 7-es fokozat) immár Fukusima is osztozik. Persze a két eset más volt – Japán legnagyobb földrengését még kibírta volna a reaktor, de a cunami már túl sok volt, míg Csernobilban az emberi butaság és hanyagság miatt történt, ami történt. Hogy pontosan mi, akkor és aztán, azt a Csernobil Öröksége: a Zóna című dokumentumfilm első része mondja el 22:06-tól a hírTV-n.

Terry Gilliamnek sok baja volt már a stúdiókkal, a Grimm esetében pl. Heath Ledger orrára bibircsókot helyezett volna a rendező, de nem mentek bele az érintettek. Valamennyire egyébként látszik is ez az iszapbirkózás-jelleg a filmen, de ettől még tele van érdekes, vicces, fontos részekkel. A napóleoni háborúktól sújtott Európában két Grimm járja a német földet, hogy mesékkel szélhámoskodjon. Ám az emlegetett szamár és vasorrú bába megjelenik – nem sokára meséik rengetegében találják magukat. Ledger mellett Damon Hill a másik Grimm, de itt van az örökös Gilliam-színész Jonathan Pryce is (Brazil), illetve Peter Stormare és Monica Bellucci is tiszteletét teszi. 22:55, RTL Klub.

John Malkovich most nem sokszorozódik meg, csak kettővel kell megszorozni. A sármőr színész Dr. Jekyll és Mr. Hyde skizofrén figuráját ölti magára, előbbi tisztes polgár nappal, utóbbi sorozatgyilkos éjjel, de a két személy ugyanaz. Ez főleg Julia Robertsnek rossz hír, mivel ő a doktor házvezetőnője. Stephen Frears rendezte meg a viktoriánus Anglia egyik alaptörténetét, melyet A gonosz csábítása cím alatt 0:05-től láthatunk a TV2-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik