Kultúra

A tévében: eltűntek és megkerültek

Magányos macskások, a ma visszavonult Vass Éva 1981-ből, Piedone színre lép, afrikai foci és egy megtalált apa.

A végéhez közeledik a 28. Afrikai Nemzetek Kupája, melyet Gabonban, illetve Egyenlítői-Guineában sikerült megrendezni. Ma a két elődöntőt láthatjuk, az elsőn, mely 17:00-kor veszi kezdetét, Zambia játszik Ghána ellen, előbbi Szudánt győzte le simán 3-0-ra a negyeddöntőben, míg Ghána hosszabbításban verte meg Tunéziát. A másik, 20:00-kor kezdődő meccs tűnik izgalmasabbnak, kérdés, ki fog nekik szurkolni, mivel a negyeddöntőkben mindkét csapat az egyik házigazdát ütötte el a dicsőségtől: Elefántcsontpart 3-0-ra intézte el Egyenlítői-Guineát, Mali pedig 1-1-es döntetlen és hosszabbítás után idegölő 11-es rúgásokban harcolta ki a továbbjutást Gabon ellen, ezt tehát Mali-Elefántcsontpart 20:00-s kezdettel. Két sima, két szoros meccs – vajon a nyugodtabb, tán magabiztosabb csapatoknak sikerül a továbbjutás (Zambia, Elefántcsontpart), vagy az idegi csatákban megedződöttek diadalmaskodnak (Mali, Ghána)? meglátjuk az Eurosporton.

1974-ben, 38 éve indult el útján Carlo Pedersoli, azaz Bud Spencer, azaz Piedone és az ő ökle (a levegőben hasítva), hogy rendet tegyen először csak Nápolyban (hajjaj, nem egyszerű eset), aztán az egész világon. Piedone öntörvényű, kissé szeszélyes, ma úgy mondanák, unortodox rendőr, aki kevésbé Maigret-t, Sherlock Holmes-ot, Poirot-t idéző agymunkája révén, hanem izomereje által oldja meg az ügyeket. Ám egy akció során (a port.hu-n így fogalmaznak: “Egy kábítószercsempész banda felgöngyölítése során” – szegény bandatagok, Piedone az ügy mellett őket is felgöngyölítette) baj lesz, Piedonét felfüggesztik, de mivel ökleit mégsem fűrészelhetik le, folytatódik a rendőri brutalitás. Piedone, a zsaru18:55, film+

A papa szolgálati útra ment, de legalábbis eltűnt, ám a gyerekek sosem adják fel – a Cselek című filmben a kis Stefek úgy érzi, a minden reggel vele egy vonatra szálló férfi lenne az. De tényleg? Vagy csak a gyermeki vágyak munkálkodnak? Vagy utóbbi olyan erős lenne, hogy valósággá teheti a fikciót is? Andrzej Jakimowski filmje 21:30-kor kezdődik a Duna TV-n.

Jean Cocteau Rettenetes szülők című klasszikusa egy házaspárról és két gyerekekükről Örkény István fordításában és Felvidéki Judit rendezésében lesz ma látható. Az 1981-es megfilmesítésben a rettenetes szülőiket egy színészházaspár játszotta, Gábor Miklós és Vass Éva. Utóbbi az alakításáért megkapta 1983-ban Veszprémben a legjobb női alakításnak járó tévés díjat. Érdekes megfigyelni, hogy ahogy fiatalon is volt benne valami koravén vonás, ebben a tévéjátékban ez az ötvenéves nő mennyi fiatalságot és frissességet tud felmutatni. Kár, hogy Gábor Miklós halála után visszavonultan él. (További szerepekben: Berek Katalin, Fehér Anna.) 21:30, Duna World

Vannak a kutyás és a macskás nénik. Utóbbiak hírhedten magányosak, főleg, ha rengeteg macskájuk van. Akinek macskája van, amúgy is magányos, mert a macska kisajátít, elcsábít, ugyanakkor időről időre jelzi, eddig és ne tovább – itt ő diktál, és ebbe beleértendő az is, hogy nem lehetünk akkor és ott boldogok, amikor mi, a magunkat gazdának hívők szeretnénk. Míg egy kutyának lételeme a megosztás, a macskának a kizökkentés az. Négy macskás nénivel ismerkedhetünk meg a Macskás hölgyek című kanadai dokumentumfilm által. A csodabogaraknak tartott nők kapcsán szó lesz magányról, beilleszkedési gondokról. 23:10, m1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik