Kultúra

A tévében: Snipes, Glover, Boon

Wesley Snipes lő, Danny Glover lő, Dany Boon rendez és lő, Kalifornia energiát fogyaszt, Írországban meg pusmognak az emberek.

Wesley Snipes általában komoly arccal tesz rendet kardforgató vámpírként, rendőrként, most pedig nyugalmazott mesterlövészként. Annak idején elhibázta a főgonoszt, és ez máig zavarja, de most itt a lehetőség, hogy újra próbálkozhasson. Ám a második lehetőségről hamar kisül, hogy könnyen az első fiaskó folytatása lehet – és csak egy 12 éves kislány tart ki mellette. A mesterlövész – a Leon, a profi unokatestvére – 21:00-kor kezdődik a TV2-n.

Szegény magyar rendőrség jut eszembe, midőn a Ragadozó 2. cselekményét idézem fel. A Los Angeles-i rendőrség drogmaffiával harcol, az egyenőtlen küzdelembe viszont csakhamar besegít a címszereplő. Aki persze ismeretlen elkövető még mindkét résztvevőnek, de hamarosan közös ellenségükké válik. A 220 centi magas Kevin Peter Hallt Danny Glover próbálja meg dutyiba zárni, de nehezen tudja kézbesíteni az idézést. 21:00, film+

Az energiafogyasztás globális növekedése fontos probléma, mindazonáltal vannak kétségeim az olyan állításokkal kapcsolatban, mint “Az elmúlt három évtizedben folyamatosan nőtt az egy főre jutó energiafogyasztás az Egyesült Államokban (…) A lesújtó tendenciák ellenére azonban van egy állam, amelynek sikerült energiafogyasztását az 1970-es szinten tartania.” Kalifornia dicsérete ettől még megalapozott lehet, de 1970-ben 20 dollár körül volt az olaj ára, az amerikai autók falták a benzint. 1973-ban az olajválság idején 60 dollárra ugrott fel az ár – az 1970-es energiafogyasztás szinten tartása tehát egy picit becsapósnak tűnik. Igaz, 40 év alatt megnövekedtek az igények is, de a technológia is lépett – a mai autók már a nagy batárok fogyasztásának töredékével is beérik. (Ma Kaliforniában egyébként a recesszió miatt az 1982-es szinten fogyasztják az olajat. A maradék más forrásokból ered.) Az érdekes téma kibontását pedig 21:20-tól a Harc az energiáért című ismeretterjesztő film ígéri a Spektrumon.

Jó kis ír film a Garázs, melyben egy kissé fogyatékos benzinkutas kap egy nyári munkást társnak. Ám a konzervatív vidékeken a furcsa, nem szokványos emberi kapcsolatokat mindig megszólják a rosszakaratúak. 21:30, Duna TV

Aki ellenben valami üdítőre, könnyedebbre vágyna, az Dany Boon filmjét nézze meg. Az Isten hozott az Isten háta mögött!-ban egy szolgálati ideje végét valami kellemes helyen (t.i.: Nizzában) eltölteni szándékozó rendőrt tévedésből Franciaország egyik legrosszabb hírű és hangulatú városába helyezik át. Bergues a belga határnál van, és lakóit (ahogy a vidék lakóit is) egész Franciaország csak ch’ti-knek (ejtsd: sti) hívja – a pikárd nyelv miatt, ami a franciának egy dialektusa. A rendőr kalandjai oly sikeresek voltak odahaza, hogy megdöntötték a francia mozis nézettségi rekordot: 2008-ban húszmillióan nézték meg, Bergues pedig turisztikai robbanást élt át, az unalmas kis várost megrohanták a turisták. Ja, és az egész még vicces is. Hát valahogy így kell filmet csinálni. 21:30, m1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik