Kultúra

A tévében: erőszak, drog, csalás

Belekezdünk a héten, a főbűnökből átvesszük az összes fontosabbat.

A tinihorrorhullám pár filmmel kezdődött, mint a Sikoly vagy ez itt, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron. Középiskolások buliznak, aminek rossz vége lesz – ad notam diszkóbaleset. Egy áldozat van, akit el kéne tüntetni, nehogy a tanulói és későbbi karriert némileg megdöccentse pár év börtön. De bonyolultabban alakulnak a dolgok (ezt már Raszkolnyikov is megtapasztalta), ráadásul van egy titokzatos szemtanú, aki fenyeget, mert mindent tud. A spirál megindul. Ha a rendező nem is profitált a filmből (Jim Gillespie), a négy tini közül mind, hát, alsó-közép kategóriás sztár lett: Ryan Phillippe (A dicsőség zászlaja, Gosford Park, Ütközések), Freddie Prinze Jr. (Jack és Jill a világ ellen, ezenkívül ő lett Sarah Michelle Gellar (Átok-filmek) férje, aki ebből a négyesből tán a legtöbbre vitte. A negyedik pedig Jennifer Love Hewitt (Szellemekkel suttogó). 21:10, Viasat3.

Visszatérő filmtéma amikor két pár összegabalyodik érzelmileg, a 2004-es Már nem lakunk itt szereplői tulajdonképp minden különösebb indok nélkül nyúlnak keresztbe, de a következmények súlyosak. Az ilyen filmek mindig hálás színészi terepek, most Naomi Watts, Mark Ruffalo, Laura Dern és Peter Krause köszöni szépen – elég jó névsor. 21:30, Duna TV

C13H16ClNO – ez a molekula nagy karriert futott be ketamin néven, először műtéti érzéstelenítőként, majd drogként, mivel hallucinávciókat okoz. A történetét, iparági előnyeit részletesebben a Drog-nyomozók II: Ketamin epizód mondja el a csempésztől a rendőrön át a függőig mindenkit megszólaltatva. 22:00, National Geographic.

Szerkesztő, tanár, néprajzos – ezt mind magas szinten művelte a felesége által csak petőfisnek titulált Könczei Ádám, akire családja barátai emlékeznek ebben a dokumentumfilmben. A férfi mindezt ráadásul úgy érte el, hogy nem hullott az ölébe semmi – ötvenkét évesen lett például először írógépe, ami meg is indította. A férfi, aki újra végigjárta Kodály és Bartók népdalgyűjtő útját, hogy a változást is rögzítse: Apám tánca, 22:45, Duna World.

1994-ben egy fiatal rendező már túl van az első filmjein, sikerei is vannak, sőt a Vészhelyzet sorozat epizódjait rendezheti. Van egy forgatókönyve, ami megtetszik egy kicsit komplikált filmje után lazább munkára vágyó rendezőnek. Így talált egymásra a 31 éves Quentin Tarantino és Oliver Stone. A történet pedig a szokásos kifordított Tarantino-eset: erőszak az erőszak ellen. A vitatott módszert (lásd a Camorra gyilkosai Tarantino-filmeket néznek bevetés előtt, legalábbis Roberto Saviano ezt írja a Gomorra című könyvében) ennél a filmnél erős felzúdulás fogadta, hisz ez egy betegessé tett Bonnie-Clyde történet – a Született gyilkosoké. Ahogy a film hivatalos szlogenje fogalmaz: “film az országról, amit rabjává tett a hírnév, megszállottjává a bűn és felfalta a média”. Woody Harrelson, Juliette Lewis, Robert Downey Jr. és Tommy Lee Jones, 23:20, Film+ (Muszáj idemásolni egy korabeli kritika – Csala Károlyé – utolsó bekezdéséből “Aki teheti, a budapesti Sport moziban nézze meg a film eredeti hangú, feliratos változatát. Éspedig azért, mert a Lajtától keletre itt szerelték föl most elsőül az Amerikában 1992 nyarán bemutatott új mozi-hangtechnikai bámulnivalót: a Dolby Stereo Digitalt. Ez olyan minőségi ugrás a valóhűség irányába, mint a CD-hangzás a lemeztechnikában.”)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik