Kultúra

Elhunyt Ben Gazzara karakterszínész

Életének 82 évében elhunyt Ben Gazzara amerikai színpadi és filmes karakterszínész - közölte a művész ügyvédje.

Gazzarát a hasnyálmirigyrákkal folytatott küzdelmét követően pénteken este érte a halál egy Manhattani kórházban.

A színész Biagio Anthony Gazzara néven született New Yorkban olasz bevándorlók gyermekeként. Pályafutását színházi színészként kezdte, első nagy sikerét Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című darabjának férfi főszerepével aratta a Broadwayen. Színpadi szerepeiért háromszor jelölték Tony-díjra.

Első filmszerepe egy szociopata katonai akadémiai kadét figurája volt 1957-ben a The Strange One című produkcióban. Filmes áttörésére azonban két év múlva került sor Otto Preminger Egy gyilkosság anatómiája című mozijában, amelyben a gyilkossággal vádolt Manion hadnagyot játszotta.

A legnagyobb sikereit később is érzelmileg összetett karakterek és “rosszfiúk” megformálásával érte el. Számos kiváló rendezővel dolgozott együtt, ám John Cassavetesszel jegyezték a legtöbb közös munkát, többek között a nagysikerű Egy kínai bukméker meggyilkolása című mozit. A Coen-fivérek A nagy Lebowski című klasszikusában pornófilmproducert alakított.

Televíziós szerepekben is számtalanszor feltűnt, a 2002-ben készült Pasifogó kísérletek című HBO-drámában – oldalán Uma Thurmannel és Juliette Lewiszal – nyújtott teljesítményéért Emmy-díjat kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik