Kultúra

A tévében: Zastava vs. Porsche

Öreg Drakula, elköltözött város, 70-es évek Belgrádja, szovjet film mozdonyvezetőről, depis pszichológus - nem mindenki győztes.

Költözni nehéz, nagy intézményeknek pedig szinte átok a költözés, de mit szóljunk akkor ahhoz, ha 170 házat kell átrakni valahova máshova, mert alattuk óriási aranyérclelőhely található? A megoldást az Óriás költöztetők mondja el 21:00-kor a Discovery Channelen.

Mel Brooksot elsősorban az Űrgolyhókért szeretjük, de a Drakula halott és élvezi is ott van az élbolyban. Filmjében magára is osztott szerepet, Drakulát pedig nem más alakítja, mint Leslie Nielsen. A történet? Valami vicces. 21:05, TV2.

Belgrád a 70-es években ugyanolyan unalmas és szürke város volt, mint Budapest (utóbbit Woody Allen tapasztalta, amikor itt forgatta a Szerelem és halál című filmjét). De egy nap megjelent egy alak, aki egy fehér Porschében hülyét csinált az őt üldöző zastavás rendőrökből – minden éjjel. A belgrádi fantom története legendának tűnik, pedig igaz: a férfit úgy hívták, Vlada Vasiljevic. Esetét Jovan Branislav Todorović dokumentálta dokumentum-, majd játékfilmen. A belgrádi Fantom, 21:40, Duna TV.

Hálás téma filmen a depressziós pszichológus – általában vígjátékok alapanyagául szolgál. A Shrink – Dilidoki kiütve viszont dráma (ugye, milyen jó lett a magyar cím?), a főhőst Kevin Spacey játssza, előbbi már épp teljesen elszakadna a valóságtól, mivel kezd belefásulni a hollywoodi celebpaciensekbe, ám ekkor egy szomszéd lányt kéne kezelésbe vennie, aki éppenséggel nem a koktélpartik és a paparazzik miatt van kiborulva. Az élethez való kapcsolódás aztán még az életkedvet is meghozhatja – ez tökéletes szerep Spaceynek. Kissé hasonló film volt a Fél Nelson Ryan Goslinggal. 22:55, m1.

Ó, azok a szovjet filmek! A filmtörténelem egyik fellegvára, a Szovjetunió, ahol mindig is kiemelten kezelték a hetedik művészetet! Magas esztétikai igények, de sokszor mesterkélt, ma már érdektelen történetek a 80-as évekből. Az 1982-es Megállt a vonat is arról szól, meghalt egy mozdonyvezető munka közben, amit ki kell vizsgálni, és ez is történik. Akinek van kedve egy hajdan volt ország filmjéhez: Megállt a vonat, 0:25, m2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik