Kultúra

Korhatárt kapnak a filmek Kínában

Úttörő szerepet vállalva, a gyermekek védelmére és a kellemetlen helyzetek elkerülésére filmbesorolási rendszert vezet be az egyik legnagyobb kínai filmforgalmazó vállalat, a Bona Film Group.

A magántulajdonban lévő filmforgalmazó vállalat által kidolgozott osztályozás a Hongkongban működő rendszert veszi alapul. A szisztémát legkésőbb február végén a vállalat tulajdonában lévő mozikban vezetik be – írja Beijing Daily című napilap keddi száma.

A bejelentés pozitív visszhangra talált a kínai filmipari szakemberek körében. “Ruházati cikkeket is külön gyártanak felnőttek és gyerekek stílusában, a filmekkel nem kellene ugyanezt tenni?” – teszi fel a kérdést a napilapnak nyilatkozó Li Jang rendező, aki kiemelkedő művészi teljesítményéért 2003-ban Ezüst Medve-díjat nyert.

A kelet-ázsiai országban bő egy évtizede téma a filmbesorolási rendszer bevezetése, ugyanis hiánya az elmúlt években számos alkalommal vezetett előre nem látható, kellemetlen, sokszor dühös reakciókat is kiváltó szituációkhoz. Jelenleg semmilyen tartalomra vonatkozó figyelmeztetés nem szerepel még a legnépszerűbb filmek előtt sem, ennek következtében tízmilliók – köztük gyerekek – szembesülnek a moziban ülve erotikus és erőszakos jelenetekkel.

A Bona Film Group lépése több más filmforgalmazó számára szolgálhat példával. A Poly Wanhe Cinema például már be is jelentette, saját mozijaikban szintén valamilyen osztályozási rendszer bevezetését tervezik. Az országos besorolási rendszer azonban továbbra is várat magára, a legutóbbi, központi nyilatkozatok szerint annak bevezetése “a közeljövőben nem valószínű”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik