Kultúra

A tévében: a rendszerrel szemben

A fennálló rosszat eltörölni, ez jellemezte az észak-afrikai népek tavalyi felkelését, Woyzecket, a gyilkost avagy egy igazi rockbandát.

A bajnokságban remekelő Manchester Cityt nemrég a Liverpool otthon verte meg a Ligakupa elődöntőjének első meccsén. Ma az Anfield Roadon, azaz Liverpoolban rendezik a visszavágót, ami koránt sincs lefutva, elvégre a Man City félelmetesen lövi a gólokat, és ha már egyet lő, kettővel kell válaszolnia a Vörösöknek. Izgi lesz, az biztos. 20:30, sport1, Liverpool- Manchester City, Angol Ligakupa, elődöntő, visszavágó.

Egy éve kezdődtek az észak-afrikai, 20-30-40 éves zsarnokságok elleni spontán népi felkelések, melyek hosszú idő óta a legígéretesebb politikai történések azon a környéken. Azóta a felkelések különböző irányba indultak el, valahol megindulni és megszilárdulni látszik a dmeokratikus elkötelezettség (Tunézia), valahol pedig mintha sokaknak nem állna érdekében a változás (Egyiptom). Az On The Spot kétfős riporteri egysége épp Kairóba, a Tahrir térre ment tudósítani, ahol egészen kirobbanó módon jelentkezett a szabadságvágy, és ennek sajnos nemcsak a későbbi halálos áldozatok voltak a bizonyítéka, hanem számos külföldi újságírónőt érő szexuális attrocitás. Amikor a személyes és a nemzeti dráma összeér – On The Spot: Egyiptom, 21:00, m1.

Filmekről olvasgatni azért jó, mert mindig találni olyan tartalomismertetőt, amelynek első mondata valami ilyesmit: “Tom Hardy (Bruce Willis) gyilkossági nyomozó nem ijed meg az árnyékától, egy nap mégis a vizirendészeten találja magát.” Az Árral szemben főhőse a szokásos, krimikből ismert rendőrsorssal kénytelen szembesülni: valami jelentéktelennel kéne foglalkoznia, ahelyett, hogy egy sorozatgyilkos után nyomozna, akinek áldozatainak kiléte mind szegény Hardy bűnösségére utalnak. Bruce Willis, Sarah Jessica Parker, Tom Sizemore. 21:05, TV2.

Egykor igazi ellenzéki hely volt, szellemi műhely – a Fodor Tamás-féle Stúdió K legendás előadásai közül nézhetjük meg a Woyzeck című darabot, mely Büchner klasszikusának feldolgozása volt a rendező Fodor Tamással a főszerepben. A kisember kiszolgáltatottságának példadarabja, a hatalom elnyomásának személyiségrombolását elmondó Woyzeck ma sem kevésbé aktuális, mint 1981-ben, s olyanokat láthatunk játszani, mint Székely B. Miklós, a már elhunyt Gaál Erzsébet vagy Szőke Szabolcs, aki ma már inkább zenészként ismert. 21:30, Duna World.

Ki tudja, milyen sorsfordulatok okozzák, hogy két nagyon hasonló zenét játszó együttesből az egyik generációs ikon, szimbólum, a másik “csak” országosan ismert? A Pál Utcai Fiúk esetében úgy tűnik, a sors nem volt kegyes a bandához – zeneileg nagyon ott van minden a helyén, de mégsem sikerült generációs ikonná válni, noha a nem kis rajongótábor kétségkvül így tekint rájuk. A koncertjük azért megtekintésre méltó – a budapesti A38 állóhajón történt hangverseny 50 percét (interjúkkal) a Duna TV Pengető című műsorában 23:55-től tekinthetjük meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik