Nagyvilág

Szexuálisan bántalmaztak egy újságírónőt Kairóban

Az arab-egyiptomi származású újságírónő, Mona Eltahawy állítja, azért úszta meg "csak ennyivel", mert kettős állampolgár, különben sokkal rosszabban végződött volna az eset.

A Guardian és a Toronto Star című lapoknak publikáló újságírónőt brutális szexuális és fizikai támadás érte, mialatt – 12 órán keresztül – a belügyminisztériumban tartották. A 44 éves Mona Eltahawy mindkét karjában törések vannak, mindemellett a mellét és a nemi szervét is fogdosták a rendőrök a fogva tartása során. A szexuális bántalmazáról elsőként a Twitteren írt, majd a CNN-nek adott interjújában is részletesen beszámolt, sírva.

“Megerőszakoltak”

Eltahawy-t szerdán este tartóztatták le a Tahrir tér közelében, egy mellékutcában, ahol a rendőrök és a tüntetők közötti legsúlyosabb összecsapások zajlottak. Ezután vitték be kihallgatásra a belügyminisztériumba, ahonnan 12 órával később, elmondása szerint teljesen megalázva, szabadult. „El kell mennem megröntgeneztetnem a kezemet, a disznók megvertek” – írta a Twitteren. „Öt vagy hat férfi vett körül, markolászták a mellemet és a nemi szervemet, már nem is tudtam számolni, hány kéz nyúlkált be a nadrágomba. Igen, ez egy szexuális támadás volt, azt kell mondanom, hogy megerőszakoltak” – számolt be a mikroblogjában, később pedig a CNN-nek.

A tévécsatornának adott interjúban elmondta, éppen fotózta a tüntetőket és a rendőröket, amikor 5-6 rendőr elkapta, és gumibottal verni kezdte, majd elhurcolták, a megpróbáltatásai pedig a belügyminisztériumban folytatódtak. A hajánál fogva rángatták, mindenféle módon bántalmazták szexuálisan, még ha ez 7-8 percen is át tartott, akkor is mély nyomokat hagyott benne. Órákon át hallgatták ki, mivel nem volt nála az útlevele. „Isten tudja, mit tettek volna velem, ha nem lennék kettős állampolgár” – mondta el.

Több esetről tudnak

Nem ő az egyetlen külföldi, akit bántalmaztak. Többek között egy spanyol fotós, Guillem Valle került kórházba, felszerelését pedig ellopták. Egy ismeretlen külföldi nőt pedig ugyancsak szexuálisan molesztáltak a Tahrir téren a tömegben (erről videofelvételt is bemutatott a CNN), mondván: „amerikai és kém”, akárcsak tavasszal a CBS csatorna riporterét, Lara Logant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik