Kultúra

A tévében: harcok és játékok

Egy érdekes akciófilm mellett lesz ma harc a sportban, az élet sodrában, illetve játék az élettel és a mesével.

Nem a legfrappánsabb címet kapta A normandiai partraszálláshoz vezető út című izgalmas akciófilm, és akkor mit szóljunk a címés a műfaj látszólagos ellentmondásairól? A partraszállás akciófilmbe illő téma (lásd pl. Ryan közlegény megmentése első 20 perce), de az előkészületek? Diplomáciai tárgyalások, taktika, logisztika – Eisenhower érdemeit nem kisebbíteni akarván azért erre a 120 percre kíváncsi leszek. A főszerepben Tom Selleck! 19:20, Filmmúzeum.

Nem lesz könnyű dolga a férfi magyar kézilabda-válogatottnak Szerbiában, az Európa-bajnokságon, melyen ma este az orosz csapat ellen kezdünk. Ha nyerünk, valószínűleg továbbjutunk, míg a franciák és spanyolok ellen max. abban bízhatnuk, hogy annyira lebecsülnek minket, hogy nem játszanak teljes bedobással. Csoportunkban egyébként mi számítunk a leggyengébbnek, de épp ez a közmegegyezés okozhat meglepetést, ez lehet a titkos fegyverünk (Mocsai Lajos mellett). Szóval az oroszok ellen kéne nyerni, mert a szövetség a nyolcba vár minket, de nem lesz könnyű, mert nekik az olimpiáért kell teperniük – ami viszont nekünk már zsebben van. Ha meg továbbjutunk, csak nehezebbek jöhetnek – hát ilyen lesz ez az EB. 20:05, m1.

David Fincher új filmje a héten érkezik a mozikba, de már elmúltak azok az idők, amikor ennek nagyon lehetett volna örülni. Ma már ugyanis nem a Hetedik vagy a Harcosok klubja-típusú mozik kerülnek ki a keze közül, de még csak nem is olyanok, mint a Játsz/ma. Abban is volt ugyanis ötlet, spiritusz, hangulat – ezek mára nagyjából kivesztek a Fincher-filmekből, sajnos. A Játsz/ma viszont megtekinthető ma 21:10-től a Viasat3-on Michael Douglasszel, Sean Penn-nel és a súlyosan erotikus Deborah Kara Ungerrel. 

2010-ben volt egy magyar film, amit abban a formájában akkor láthatott először a világ, de eredetileg 1939-ben már bemutatták Magyarországon. Tóth Endre Két lány az uccán című filmje éppenséggel nem a máig nagyon népszerű, de alapvetően hamis, sőt hazug 40-es évekbeli magyar vígjátékok közül való, hanem a kiszolgáltatottak sorsát mutatja be: két szegény nő sorsát, akik épp elbukni készülnek a világban, ám miután találkoznak, ráébrednek a sorsközösség erejére. A filmet Martin Scorsese filmmegmentésre szakosodott alapítványa újította fel két éve, és a Cannes-i Filmfesztiválon debütált – másodszorra. Ma pedig mi is megnézhetjük 21:30-kor a Duna Worldön. 

Benedek Eleket elsősorban a gyerekek ismerik, de a mesék nagy íróját máshonnan is ismerhetjük – volt országgyűlési képviselő, Trianon után pdig visszatért Erdélybe, Kisbaconba, ahol született, és ott szervezte a közösségeket. Róla szól A szembejövő ember című dokumentumfilm, melyet 22:45-től láthatunk a Duna Worldön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik