Kultúra

A tévében: Hitler, cunami, űrbaleset

Katasztrófákat idézünk ma fel a Liverpool 0-3-as vereségétől a 2011-es japán cunamin át Hitler hatalomra jutásáig.

Már egy hete csak a Cityre gondolok, akkor kaptunk tőlük egy sima hármast, és most megint velk játszunk a Ligakupa elődöntőjében, gondolhatják a Liverpool futballistái, aztán elmorzsolnak egy “megmondom az őszintét”-et, egy “nem szeretnék tippelni’-t, talán egy “a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát”-ot is. Tény, egy hete a Manchester City az agyagos talajba klopfolta a Liverpoolt, amúgy sincsenek rossz formában, vezetik a Premier League-et, akkor lőnek gólt, amikor akarnak. Hogy ez ellen ki tud-e találni valmit a Pool? Kénytelen lesz, ha döntőt szeretne játszani. 20:00, sport1.

Amerika egyik legunalmasabb rendezője, Ron Howard csinálta, és benne van az ahíres mondat, hogy “Houston, problémánk akadt”. Igen, ez az Apollo 13, szokásos hollywoodi valóságon alapuló drámai történet jó és rosz hősökkel, igazi férfiakkal és rongy alakokkal. Az űrhajó egykoron valóban technikai problémákkal küszködött, volt izgalom bőven, de ezt 140 percben elmesélni kissé nehézkesnek, vagy hiteltelennek tűnik. Ámde Tom Hanks, Kevin Bacon, Ed Harris mégiscsak ott ólálkodnak a filmben, hátha mégis tudnak valamit. 21:05, TV2.

Egy éve történt, Japánra az eddigi legnagyobb földrengés (9-es erősségű), majd óriási szőkőár csapott le, mely több tízezer ember halálát okozta, sok százezren váltak földönfutóvá, súlyosan, a csernobili katasztrófával egyenértékű kritikusságú fokon megsérült a fukisimai atomerőmű egyik reaktora. Jellemző a földrengés erejére, hogy utána a Föld tengelye pedig 10-25 cm-rel ugrott odébb. Az On the Spot két riportere, Cseke Eszter és S. Takács András elment a földrengés után két nappal a helyszínre, majd később arról is be tudtak számolni, mi lett a hontalan százezrek sorsa. 21:05, m1.

Lope de Vega klasszikus drámáját filmesítette meg Manuel Iborra, a komédiában egy anyának két eladósorban lévő lánya van, az egyik, Nise szép és okos, a másik, Finea, csúnya és buta, ellenben nagy hozománya van. A férfiak mindkét lánynál próbálnak jól feküdni, de nagy változást hoz a házassági versengés állásába, amikor Finea megismerkedik Laurencióval, majd beleszeret. Akinek kedve szottyan egy vidám kosztümös barokk játékra – A balga dáma, 21:30, Duna TV

Gazdasági válság, gyenge demokratikus öntudatú ország, a kapitalizmusba és a liberális polgári demokrációba vetett hit megrendülése is segített egy nem túl tehetséges festőnek, hogy szónoki képességeit felhasználva lassan megszerezze a teljhatalmat Németországban. A Hitler – út a hatalomba: A hatalom felé című ismeretterjesztő filmet sokan történelmi, páran tán aktuálpolitikai, mások távlatosabb szemszögből fogják nézni, de az biztos, hogy a műsor nem lesz tanulság nélkül. 22:00, National Geographic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik