Nagyvilág

Rekordáron, milliókért kelt el egy tonhal Japánban

Egy tokiói étteremtulajdonos több mint 180 millió forintnak megfelelő összeget fizetett a 269 kilogrammos halért.

Rekorddal indította az évet a világ legnagyobb halpiacának számító Cukidzsi. A tokiói piac idei első tonhalárverésén 56,49 millió jenért (182 millió forint) kelt el egy 269 kilogrammos kékúszójú tonhal. Ez a legmagasabb ár azóta, hogy tavaly 32,49 millió jent adtak egy 342 kilós tonhalért ugyanezen a piacon.

A nyertes ajánlattevő egy tokiói székhelyű szusiétteremlánc tulajdonosa, Kimura Kijosi volt, aki sajtójelentések szerint a szigetországban megszokottnál jóval olcsóbban szeretné kínálni vendégeinek a halból készítendő szusit.

Az üzletember elmondta: ezzel szeretné felvidítani honfitársait azután, hogy Japán tavaly márciusban pusztító erejű természeti csapást – hatalmas földrengést és tengeri szökőárt – szenvedett el (majd ezek nyomában atomerőművi balesetet), ráadásul gazdasági visszaesés sújtja.

Japán a világ legnagyobb halfogyasztója: az Atlanti- és a Csendes-óceánban kifogott kékúszójú tonhalaknak például nem kevesebb mint 80 százalékát a szigetország lakói fogyasztják el, rendszerint szusi formájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik