Kultúra

A tévében: vígjátékok, vér, erotika

Noha a napot a vígjátékok uralják, lesz véres-erotikus thriller és a világ legvéresebb csatájának krónikája is.

Könnyed kis vígjáték, melyben Peter Falkot, Beverly d’Angelót és Alan Arkint láthatjuk. Mellesleg a nagy John Cassavetes utolsó filmje 1985-ből: egy nő felfogad valaki, akinek nagyon kell a pénz, hogy tegye el láb alól férjét, aki úgyis elég betegeskedőnek tűnik. Ám a könnyű munkáról kisül, hogy átverés, igazából másról volna szó. Klasszikus rendező, klasszikus színészek 19:25-től a Filmmúzeumon: Egy kis gubanc.

Tán a világtörténelem legnagyobb csatája volt a sztálingrádi, 1,5 millió halottal (és bizonyosan a leghosszabb folyamatos harca), köztük a Voronyezsnél megsemmisült 2. magyar hadsereggel. A csata szimbolikus és stratégiai célokért is folyt (Hitler szerette volna német kézen látni a Sztálin nevét viselő várost, és ennek Sztálin is tudatában volt), 199 napon át tartott, és véres, minden emberséget és humanitárius megfontolást nélkülözött. (Jellemzően a 91 ezer elfogott német katonából 6 ezer tért vissza élve hazájába, illetve a kiszabadult szovjet hadifoglyokra Gulág várt, mivel megtagadták Sztálin parancsát, miszerint a legvégsőkig kell harcolni. A visszavonulást választó első szovjet vonalakba pedig gyakran lőtt a második, így kényszerítve harcba őket.) A környéken a mai napig találnak a földben emberi és tárgyi maradványokat. A Tábornokok a harcmezőn: Sztálingrád többek közt azt a Paulus tábornokot mutatja be, akit Hitler azért nevezett ki két nappal a fegyverletétel előtt generálissá, mert olyan még nem adta meg magát a német hadseregben – így akarta rábírni a reménytelen harc folytatására, vagy az öngyilkosságra. De Paulus a megadást választotta. 21:00, National Geographic.

 

Képzeljék el, mi lenne, ha az Ördögűző rendezőjének az Elemi ösztön forgatókönyvírója dolgozna. A válasz: a Jade című film. William Friedkin Joe Eszterhas könyvéből csinálta meg ezt az erotikus thrillert, amelyben egy nyomozónak brutális gyilkossági ügyben kell nyomoznia, de kiderül, a kormányzó is érintett lehet, és ez rögtön más hozzáálást követel meg. Ráadásul a rendőr barátnője is belekeveredik az ügybe, amit a kormányzó sajátos eszközökkel próbál eltussolni. Nem e lesz a legromantikusabb, legártatlanabb film, amit valaha láttak. 21:10, Viasat3.

Ritka, hogy egy kevésbé ismert rendező olyan sztárokkal csináljon filmet, mint Charlie Sheen, Donald Sutherland, Martin Sheen, Mira Sorvino és végül, de nem utolsósorban Marlon Brando. Mert a Dolcsi vita című 1998-as filmben ők játszanak, és Yves Simoneau instrukcióinak engedelmeskedtek. Két barát az oltár elé vezet egy fiatal ikerpárt, ám apjuk megtudja, hogy a lányok terhesek, bosszút áll: a vakmerő ifjaknak vele együtt kell élniük. Egy különleges film 21:10-től a Filmmúzeumon.

Szegény Litkai Gergely jól megjárta, amikor a Szuperbojz című film, akarom mondani gyalázat kapcsán rajta verték el a port, a forgatókönyvíró utána külön interjúban ecsetelte, mit ígért neki a produkció, és mi valósult meg belőle, hogy módosították a könyvet. Ezzel egy szerzőt el is vesztett a magyar filmvígjáték. Egy korábbi esetben sem sok jó történhetett vele, legalább is ha azt feltételezzük, a képernyőn látható dolgok nem teljesen azt adták vissza, ami a könyvben és az ígéretekben voltak. A Buhera Mátrix egy mai – akkori, 2007-es – fiatalember életének megpróbáltatásait tárja elénk három stációban az üttörőmozgalomtól a vízvezetékszerelőn át az autóvezetés-tanulásig. Bánki Gergelyre nem lehet panasz, Tóth Orsit viszont nem ilyen filmekre találta ki az Égi Szereposztó, illetőleg az egész inkább gegsorozat, mint film (eredetileg tévébe is szánták – tehát most visszakerül a helyére). De 2007 már rég volt, Alekosz sem volt még akkor, tán a Buhera Mátrix is veretes, komoly szakmai teljesítménnyé lett – mint egy link vízvezetékszerelő bőrözése. 21:30, Duna World.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik