Kultúra

Besétált a múzeumba és kiakasztotta a festményét

Andrzej Sobiepan művészhallgató nem akart évtizedeket várni arra, hogy munkája múzeumban legyen látható, így maga függesztette ki egyik festményét egy vezető lengyel galéria falára.

A fiatal művész még december 10-én sétált be a wroclawi Nemzeti Múzeumba, és a kortárs lengyel művészetet bemutató termek egyikében tette fel a falra alkotását, amikor a teremőr éppen az ellenkező irányba figyelt. Az intézmény illetékesei csak három nap elteltével vették észre, hogy a fehér és zöld színek, valamint kókadt akácialeveleket imitáló sertésbőr használatával készült kisméretű kép nem a kiállítás része.

Sobiepan szerdán a TVN24 nevű lengyel tévécsatornának nyilatkozott a történtek kapcsán. A Wroclawi Képzőművészeti Akadémia hallgatója azt mondta: “Úgy döntöttem, nem várok harminc vagy negyven évet arra, hogy a munkáim megjelenjenek egy ilyen helyen. Itt és most akarom a hasznukat látni.” Az alkotó hozzátette: bízott benne, hogy tette eredményeképpen a galériák több kiállítási helyet biztosítanak a fiatal művészeknek.

Mariusz Hermansdorfer, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az akció felfedett némi biztonsági rést, ugyanakkor a történteket “szellemes művészi happeningnek” minősítette. A festmény az intézményben maradt, ám a teremből a büfé falára költöztették át, vasárnap pedig eladásra kínálják Lengyelország legnagyobb jótékonysági árverésén.

(A kép illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik