Kultúra

A tévében: új csatorna, új alkotmány

Az új alaptörvényről ünnepi műsor emlékezik meg, és lett egy új közszolgálati csatornánk is, melyen a Meseautót nézhetjük meg.

Miután már két napja más alaptörvény alatt élünk, ezt meg is kell ünnepelni. Ha ön úgy gondolja, hogy részt venne az ünneplésben, elismervén, hogy nem mindennap van új alkotmányunk, akkor vagy a budapesti Operaházban, vagy a tévé előtt a helye – Ünnepi Gála az Alaptörvény hatályba lépésének alkalmából, 20:00-tól a Duna TV teszi elérhetőve a helyszíni műsort, mely s következő lesz: Erkel: Hunyadi László – nyitány; Erkel: Hunyadi László – La Grange-ária (Szakács Ildikó); Erkel: Bánk Bán – Hazám, hazám (Boncsér Gergely); Weiner: I. divertimento – Rókatánc; Bartók: Magyar képek – Este a székelyeknél; Kodály Zoltán: Háry János – Intermezzo; Kodály: Székely fonó – A csitári hegyek alatt (Szakács Ildikó, Boncsér Gergely); Kodály: Székely fonó – A jó lovas katonának (Szegedi Csaba); Kodály: Székely fonó – Tiszán innen, Dunán túl (Schöck Atala, Szegedi Csaba); Dohnányi: Szimfonikus percek – Tánc (Magyar Nemzeti Balett); Liszt: 2. magyar rapszódia. Fellép: a Magyar Állami Operaház Zenekara. Vezényel: Héja Domonkos főzeneigazgató. Ha ön úgy gondolja, más körülmények között szeretne más típusú alaptörvényt/alkotmányt kapni, úgy ne nézze ezt a műsort (avagy az Operaház előtti tüntetésen a helye akár bal-, akár jobboldali kifogásai vannak).

Ha már az ország szabadsághatcának fontos dokumentumát érintettük, maradjunk a háborúnál: a Tábornokok a harcmezőn: El Alamein ismeretterjesztő műsor a második világháború egyik fontos csatájának két legendás tábornokát, Montgomeryt és Rommelt mutatja be, különös jelentőséggel a csata kimenetelére ható taktikai húzásaikra. 21:00, National Geographic.

Nemrég láthattuk, ahogy a pszichológus meggyógyítja a maffiózót, akit pánikbetegség gyötör. Most itt a második rész, melyben az immár börtönbe került maffiózóhoz kell a már bevált pszichiátert kihívni, mert krónikus énekelgetésben szenved. A szokásos komolyságú Még egy kis pánikban a szokásos Billy Crystal, Robert De Niro, Lisa Kudrow felállást láthatjuk. 21:05, Filmmúzeum.

21:15-től egy akciófilm lesz a legkevésbé akciófilmes amerikai színésszel, Gabriel Byrne-nel, akitől persze minden kitelik – emlékezzünk csak A halál keresztútjá-ban nyújtott remek játékára. Most egy kincskereső hajó élén találja meg a nagy fogást, csak a gazdátlan, hánykódó hajón más is van, mint mesés kincsek. A szellemhajó a coolon borzolja az idegeket. 

A remake-je csapnivaló volt, ám az eredeti klasszikussá vált – a Horthy-korszak egyik nagy filmje, a Meseautó rengeteg slágert és sztárt adott a magyar kultúrának. Kabos Gyula, Perczel Zita, Gombaszögi Ella, Pethes Sándor, Gózon Gyula, Tolnay Klári játssza el a történetet, amelyben a jóképű, gazdag (vezérigazgató!) főhős szeretné tudni, önmagáért is szeretheti-e egy nő. Ezért a sofőrjévé válik. (Egy ideig biztos ez az utolsó magyar romantikus film, amelyben a főhős vezérigazgató.) 21:30, Duna World (ez lett ugye a Duna2 új neve).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik