Kultúra

Ismét dalszövegeket ír Bereményi Géza

Újra dalszövegeket ír, és a fiatal zenészekkel megszülető számokkal turnét is tervez 2012-re Bereményi Géza.

A “Hideg van” című előadáshoz a 20 éves Dobri Dániel írta a zenét, és a műsorban közreműködik a 30 éves Nagy Péter színész is. “Január végére készülünk fel teljesen, azután indulunk turnéra Magyarországon” – mondta Bereményi Géza, hozzátéve: a műsor “a mai korszakról szól, arról, ahogyan most vagyunk”, a választott műfajban, a dalban pedig “az a jó, hogy a két legfontosabb témáról, a politikáról és a szerelemről is” lehet vele beszélni.

A két fiatal művésszel Bereményi Géza a korábbi, Cseh Tamással közös dalaiból már összeállított egy részben német nyelvű műsort a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) felkérésére. A produkciót karácsony előtt mutatták be a német fővárosban működő magyar kulturális intézetben, de a 2012-es lipcsei könyvvásár programjában is helyet kaphat, és az anyagból Bereményi jövőre lemezt is tervez. “A dalok Magyarországról szólnak, egyenes közvetítést adnak a magyarországi életről Németországnak, ahol nagyon erős a dal műfaja, úgyhogy ez egy szerencsés találkozás” – fogalmazott a Kossuth- és József Attila-díjas író, dalszövegíró, Balázs Béla-díjas filmrendező, aki január 1-jétől a Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad közös ügyvezető igazgatója.

Bereményi Géza 39 éven át, 1970-től 2009-ig, a zenész haláláig volt Cseh Tamás alkotótársa. Akkor, 2009 augusztusában úgy nyilatkozott, hogy fog még dalszövegeket írni, de olyanokat már nem, mint Cseh Tamásnak, bár ezt nem feltétlenül minőségi értelemben gondolja. “Halálával elvitte magával azokat a dalszövegeket, amiket csak neki tudtam volna írni, mert ezeket ő váltotta ki belőlem személyes találkozásaink során” – fogalmazott akkor Bereményi Géza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik