Poszt ITT

Bereményi: Cseh Tamással fogok beszélgetni

Az osztrák fővárosban rendeznek Cseh Tamás-emlékestet csütörtökön. Az est különlegessége, hogy a technika segítségével a barát-dalszerzőtárs újra „beszélgethet” a 2009-ben elhunyt énekessel. Bereményi Géza önéletrajzi könyvét írja, és filmet tervez egy hetvenes évekbeli énekesről.

Mit mondhatnak az osztrákoknak az ön és Cseh Tamás által írt – nagyon is budapesti – dalok?

Tamás többször volt kint koncertezni Bécsben. A kinti magyarok és a hozzájuk tatozó családtagok, barátok körében jelentős és ma is élő rajongótábora alakult ki. Elsősorban nekik szól a Collegium Hungaricum és az EUROPA Club által szervezett est.

Az est részeként ön virtuálisan újra beszélget majd a 2009-ben elhunyt barátjával. Ezt hogy képzeljük el?

Hanák Gábor történész, aki évek, évtizedek óta gyűjti a Cseh Tamással kapcsolatos dokumentumokat, filmeket, dalokat, készített egy mozgóképes összeállítást koncertrészletekből, valamint interjúkból, beszélgetésekből. Ez utóbbiakban, úgy tudom, az életéről, barátairól, a dalainkról mondja el a véleményét Tamás. Én ezt ott meghallgatom, és válaszolok rá, mintha beszélgetnénk.

Meglepetés lesz önnek, hogy milyen részletekre kell majd válaszolnia, vagy látta már a filmrészleteket és készül a válaszokkal?

Abszolút meglepetés lesz, fogalmam sincs, mik lesznek azok az állítások, amiket Tamás mond.

Egy hetvenes években játszódó filmet tervez, aminek a főszereplője egy énekes-gitáros. (Azért nem mondom, hogy Cseh Tamás-film, mert a múltkor ezt határozottan visszautasította.) Hogy áll ez a projekt, mikor kezdődhet a forgatás?

Ez most sajnos elfekvőben van. Van még másik három forgatókönyvem is. Várom, hogy melyiket fogadják el, melyikre lehet pénzt szerezni.

Az egyik filmterv a négyből a Kádár Jánosról szóló film lenne?

Nem. A Kádár-film megkezdése előtt kiderült, hogy nincs rá anyagi fedezet, nincs rá megrendelő. És úgy látom, egyre halványul a remény, hogy valaha is belefoghatunk.

Min dolgozik most, amellett, hogy várja a filmes támogatást valamelyik tervére?

Az életrajzi könyvemet írom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik