Kultúra

Népítélet: karácsonyi csoda

Nem fogják kitalálni, melyik volt a legnézettebb műsor karácsony hetében.

Az ünnepek miatt nem lennék annyira kritikus, mondjuk úgy, népem mindig képes meglepetéseket okozni. Mi magyarok sokkal inkább szeretünk a múltba merengeni, mint a jövőbe vetni reménykedő tekintetünket, amit a mai politikai-közéleti állapotok tökéletesen is indokolttá tesznek. Logikus az is, hogy karácsony környékén az ember az arcára vetülő karácsonyfa-árnyékkal nem önkéntesen karámba vonuló, bekamerázott polgártársaik társas életére kiváncsi, hanem valami kellemesebbre.

De azért azt nem vártam, hogy Romy Schneider bársonyosra fényképezett, kosztümös alakja kell nekünk, ahogy mosolyogva ránéz Batthyány grófra, avagy rákacag Andrássy Gyulára. Márpedig tény, hogy a múlt hét legnézettebb filmje a köztévé Sissije volt, a tökéletes marcipán történelmi film, amihez képest a mézeskrémes, a flódni, a bejgli, a vaníliás kifli 100%-os citromoldat.

1,44 millióan döntöttek eme 1956-ban készült filmalkotás mellett, ami persze elmarad a Csillag szül… azaz az X-faktor nézettségétől, de tudható volt, annak végezetével előre látható hiátus, űr keletkezett, amit mindig egy szerencsésebb műsor tud ideig-óráig kitölteni. Most ez a Sissinek sikerült. 

Mégpedig úgy, hogy az előtte adott esti Híradó húzta fel a nézettséget. December 24-én kevésbé néztünk tévét, ellenben 25-én eljött a katódsugárcső kánaánja. Érdekes, hogy aznap 19:00-ig az m1, az RTL Klub és a TV2 közel azonos, 750-790 ezres nézettséget mondhatott magáénak, majd jött a Híradó, amelyre majdnem egymillióan voltak kíváncsiak (vélhetően nem az Egymillióan a sajtószabadságért facebook-csoport tagjai – folyamatosan derülnek ki a Híradóról újabb és újabb kétes újságíró-etikai húzások, miközben a régi stábtagok közül többen felháborító körülmények közt éhségsztrájkolnak a tévészékháznál), majd 21:20-ig az m1 nézettsége meredeken nőtt, a TV2-é szerényebb mértékben (Madagaszkarácsony és Shrek 2.), az RTL Klub pedig csökkenést volt kénytelen elkönyvelni a Harry Potter-filmmel.

A filmek elméletileg tökéletes karácsonyi műsorötletnek tűnnek, de az újabbakat nyilván sokan meg tudják nézni DVD-n, reklámok nélkül,  míg egy ritkább régibb darab, mint a cukorbetegek számára kifejezetten ellenjavalt Sissi, főleg az idősebbek körében vonzóbb ötlet lehet, mint a rivális csatornák kínálata. Ezért szerepelhettek gyengébben a moziban egykor óriási népszerűségnek örvendő filmek, és ezért lehetett nézettebb egy hírműsor, egy sorozat, egy valóságshow náluk. 

A megnövekedett tévénézési hajlandóságot az is mutatja, hogy a 30., utolsó helyezett műsorra is 673 ezren voltak kíváncsiak, ami egy normális őszi-téli héten a 20. helyre lenne elég. Jegyezzük meg, hogy az első hamrinc közé nem tudott beférni egyetlen bibliai témájú film sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik