Kultúra

Öt klasszikus karácsonyi dal 2011-es hangszerelésben

A popvilág minden évben lehúz néhány újabb bőrt a karácsonyról az ünnep alkalmából megjelenő tematikus feldolgozásalbumokkal.

Nincs ez másképp idén sem: ráúszott a témára egy-egy karácsonyi lemezzel többek között Michael Bublé, Justin Bieber, a She & Him, Lady Gaga és Paul Anka is. Az alábbiakban az hallható, hogy mire jutottak – új felvételeikről válogatott feldolgozásaikat az eredetikkel párosítottuk.

Santa Claus Is Coming to Town

(Harry Reser Band és Tom Stacks / Michael Bublé)

Az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikus 1934-ben született John Frederick Coots és Haven Gillespie műhelyében, és mivel rögtön többen eljátszották, a szó soros értelmében vett eredeti verziója igazából nincs is. Azt viszont meg lehet hallgatni, hogyan szól az első lemezre rögzített változata, amelyet 1934. október 24-én készített a bendzsós Harry Reser bandája Tom Stacks énekessel.

Hogyan dolgozza ezt fel Michael Bublé? Természetesen elegáns fekete öltönyben és nyakkendőben, fehér ingben, grandiózus hangszereléssel, e-rő-sen szó-ta-golt é-nek-stí-lus-sal, és a végén egy vagány kacsintással. A bigband-korszak kései nagykövete nem árul zsákbamacskát, csak hozza az elvárhatót.

All I Want for Christmas Is You
(Mariah Carey / Justin Bieber és Mariah Carey)

Nehéz szívvel nevezzük klasszikusnak az eredetit, de azzal nem lehet vitatkozni, hogy egyike a legismertebb modern karácsonyi daloknak. Az 1994-es klipben a nyakig begombolt Mariah Carey a Mikulással és szupercuki állatokkal bohóckodik.

Az új változat részben önfeldolgozás, ugyanis Justin Bieber meghívta Mariah Carey-t is a saját verziójához, amely így tulajdonképpen alig különbözik zeneileg az eredetitől. A klip viszont akár egy tanulmányt is megérne, ugyanis a régebbi mellé téve remekül bemutatja Carey átalakulását: a 17 éve még férje által erényövben (illetve jelen esetben overallban) tartott énekesnőből mára miniszoknyás, kétértelműen kacsingató, pajzán Mikuláslány lett. Persze Justin Bieber sem rest: partnere vonaglása közben ő az egyik legszebb karácsonyi hagyománynak, a shoppingolásnak hódol. Ho-ho-hó!

Rockin’ Around the Christmas Tree
(Brenda Lee / She & Him)

A rock and roll korszak egyik legjobban eltalált karácsonyi dalát 1958-ben írta Johnny Marks, az első verzióját pedig Brenda Lee rögzítette. Máig is ez az etalon, bár elrontani elég nehéz a számot.

Nem is szúrta el Az igenember és a Galaxis útikalauz stopposoknak című filmekből ismert színésznő, Zooey Deschanel és M. Ward indie duója, a She & Him – bár az is igaz, hogy túl sokat nem változtattak rajta. Kicsit álmosabb, kisvárosiasabb az ének, leheletnyit countrysabb a hangvétel (ehhez passzolnak az élő felvétel hópelyhes, vörös függönyös kulisszái és Deschanel pózai is), de a lényeg nagyjából ugyanaz. Ellen DeGeneres is szereti.

White Christmas
(Bing Crosby / Lady Gaga)

Irving Berlin kompozíciója a Guinness Rekordok Könyve szerint minden idők legsikeresebb karácsonyi dala, sőt minden idők legsikersebb száma is, Bing Crosby által jegyzett feldolgozásából ugyanis a becslések szerint 50 millió példányt adtak el. És akkor még nem számoltuk, hogy hány egyéb átirata létezik, mennyit játsszák a rádiók és a tévék, és hányan hallgatják a YouTube-on is – ezt nevezik veretes klasszikusnak.

Több se kellett Lady Gagának, aki mindig mindenből a legnagyobbat akarja: ünnepi minialbumára feldolgozta a dalt, aztán előadta Hálaadáskor is a külön neki készült tévéműsorban. A fenekén persze most sem maradt meg, hiszen hozzáköltött a számhoz, és még fel is konferálja benne a saját maga által beleírt versszakot (indoklása szerint túl rövid a dal ahhoz képest, hogy milyen szép, ezért nyújtotta meg), de nem bukott bele a dologba – stílusérzékből ezzel az átirattal is jelesre vizsgázott.

Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!
(Vaughn Monroe / Paul Anka)

A legismertebb karácsonyi dalok közé tartozó 1945-ös szerzeménynek az a különlegessége, hogy nem is karácsonyi dal: egy dögmeleg nyári napon született, és egyszer sem említik benne az ünnepet. Persze Vaughn Monroe-nak, Frank Sinatrának, Bing Crosbynak és a többi előadónak köszönhetően már semmi sem választja el december 24-től, és ez így is van rendjén. Alább az első változata hallható Vaughn Monroe-tól, a képminőségért szíves elnézésüket kérjük, a hiba a közvetítő vonalban van.

Az R.E.M.- és Nirvana-számokat is swingváltozatban előadó Paul Ankától semmi különöset nem várnánk, amikor ehhez a klasszikushoz nyúl, úgyhogy átirata kifejezetten meglepő lett: lelassította és egészen komolyra vette a dalt. Az ötlet egyáltalán nem rossz – így egy teljesen másik ligába került át az eredetileg tempós és kedélyes darab.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik