Kultúra

Ugrik a Játékszín állami támogatása is

Megvonják a Játékszín állami támogatását január 1-jétől, erről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) leveléből értesült a színház vezetése.

Mint Balázsovits Lajos igazgató elmondta, december 15-én kaptak levelet a minisztériumtól, amelyben arról értesítették őket, hogy a színházzal kötött szerződést felbontják és januártól megvonják a színház állami támogatását.

“Értetlenül állok az egész előtt” – mondta az igazgató, hangsúlyozva, hogy derült égből villámcsapásként érte a támogatás megvonásáról szóló hír. Mint mondta: reméli, hogy az ünnepek után sikerül a minisztériummal tárgyalnia és kompromisszumot keresve megtalálniuk a megoldást. Elmondta: semmi konkrétumot nem tud arról, hogy mi a szándék a színházzal, milyen formában működhet tovább.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Játékszín nem tud működni az állami támogatás nélkül. Kérdésre válaszolva elmondta: február végén be kell zárni a színházat, ha állami támogatást nem kapnak.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára arról beszélt, hogy szakmaiatlan dolog az évad közepén megvonni a támogatást egy színháztól.

Balázsovits Lajos tájékoztatása szerint a szerződés jogvita esetére egyeztetést ír elő, mint mondta, semmilyen egyeztetés nem történt, a színház tulajdonosa, a vagyonkezelő is az igazgatótól hallott a történtekről.

A igazgató kitért arra, hogy az általuk megkérdezett szakértők jogilag nem tartják korrektnek a szerződés felbontását. Mint mondta, azt sem volt még idejük átgondolni, hogy ennek a lépésnek milyen anyagi következményei vannak.

Kérdésre válaszolva elmondta: hallott arról a felvetésről, hogy a két másik állami fenntartású színházzal, a Budapesti Kamaraszínházzal és a Magyar Színházzal összevonnák a Játékszínt, de senki nem tárgyalt vele erről a lehetőségről. Rámutatott: a minisztérium által fenntartott színházak közül ez az egy az, ahol nincs pénzügyi probléma. “Pénzügyileg sikeres évet zártunk” – mondta az igazgató, hozzáfűzve, hogy az idei bevétel az állami támogatás összegét is meghaladta.

Mint fogalmazott: az idei állami támogatás a gyakorlatban mintegy 110 millió forintot tett ki, amelyet a színház saját bevétele több tízmillióval meghaladott. Ebből az összegből bérekre 100 millió forint feletti összeget költünk – tette hozzá.

Kitért arra: ebben az évadban 60-70 művész lépett fel a színházban, amelynek 33 állandó munkatársa van. A Játékszín összesen több mint 100 munkatársának és családjának egzisztenciáját érinti a színházban történő változás – mutatott rá.

Szólt arról is, hogy a társulati ülésre meghívták a színház tulajdonosát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviselőjét is, ám jelezték, nem tudnak részt venni az eseményen. A NEFMI részéről a színháznak küldött levelet aláíró Skultéty Lászlót, a tárca gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárát hívták meg, akit pedig nem sikerült elérni.

Az igazgató elmondta, hogy ünnepi társulati ülést tervezett decemberben, hiszen, mint emlékeztetett, pontosan száz éve nyílt ezen a helyen színház, ő maga a huszadik évadot tölti a Játékszínben. Mint mondta, az évad második felében a tervek szerint Herczeg Ferenc A kék róka című művét és Csukás István zenés darabját mutatnák be.

A Budapesti Kamaraszínház helyzete is bizonytalanná vált, miután hasonló tartalmú levelet kapott a NEFMI-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik