Kultúra

Ezrek búcsúztatták a mezítlábas dívát

Ezrek vettek búcsút Cesária Évorától a Zöld-foki-szigeteken, ahol végső nyugalomra helyezték a szombaton elhunyt énekesnőt.

Kapcsolódó cikkek

A gyászolók között volt Jorge Carlos Fonseca, a Zöld-foki Köztársaság elnöke, aki megemlékezésében arról beszélt, hogy a 70 éves korában elhunyt Cesária Évora “minden kontinensen énekelt több mint két évtizedes nemzetközi pályafutása során, és fényt vitt a világba”. Szintén részt vett a szertartáson José Maria Neves miniszterelnök, valamint a szigetek kulturális minisztere, Mario Lucio Sousa, aki maga is énekes, és Cesaria Evora közeli barátja volt. “Cesáriának hála a világ megismerhette lelkünket” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve hogy a Zöld-foki-szigetek gazdagabb lett Cesária Évora örökségének köszönhetően. A “mezítlábas dívaként” emlegetett Évorától a politikusok mellett pályatársai – többek közt Lura – is elbúcsúztak. Az utcákon Évora zenéje szólt, az énekesnő koporsóját a szigetek haderejének 30 tisztje kísérte.

Évora a sajátos hangulatú morna követe volt. A brazil modinha és a portugál fado rokonának is tekinthető műfaj legfőbb hangulati eleme a magyarra nehezen lefordítható sodade, az a kifinomult melankólia, amely a nosztalgikus elvágyódást, a szétszakított családok vagy épp a szerelmesek fájdalmát fejezi ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik