Kultúra

A tévében: bosszú, gimi, romantika sírral

Egy mezökövesdi iskola száz éve mellett sportautógyárba, a temetőbe és pár bosszútörténetbe látogathatunk ma.

Szekeres Csaba az egyik legérzékenyebb dokumentumfilmesünk, aki mindig kellő komolysággal áll hozzá a témájához, legyen az mélyszegénység, kapcsolati hálók vagy a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola centenáriuma. Ma az ez utóbbiról készült Kőbe zárt angyalokat nézhetjük meg, azt a nehéz munkát, aminek köszönhetően az iskola fennmaradhatott és patinás intézménnyé válhatott. 19:30, Duna2.

Csúcskategóriás autókat két módon készítenek: csúcstechnológiával, robotokkal, csillogó, steril gyárkomplexumokban, vagy kézzel, mindent egyedileg. Az Audi R8-at az előbbiben, s ezt nézhetjük meg közelebbről a Gyáróriások III-ban – azért érdekes lehet mindennap összedobni párat ebből a luxussportautóból. 20:00, National Geographic.

Bár 2009-ben az év egyik legbizarrabb módján David Carradine meghalt, nekrológját már eljátszotta öt évvel korábban. A Kill Bill 2. végén Bill még kérdez egyet, majd összeesik – így tökéletes a bosszúfilm. A maradék 135 percet Tarantino filmes tisztelgése, utalgatásai és egy filmes eposz képi hexameterei teszik ki – úgy is vagyunk vele, mint egy kötelező olvasmánnyal: elismerjük nagyságát, de túl nagy fáradságot jelent (újra) magunkévá tenni. Belenézni azért nem olyan vészes energiaveszteség. 21:00, film+

Nincs annál felemelőbb, mint amikor sztárok összeállnak, és valami rosszat követnek el, ami azonban érthető – hogy érthetőbb legyek, Barry Levinson filmjében, a Sleepers – A pokoli leckében mindösszesen Brad Pitt, Kevin Bacon, Robert De Niro, Dustin Hoffman és a jó öreg Vittorio Gassman gyűlik össze egy bosszútörténet kapcsán, melyet egy javítóintézet szadista felügylőjén követ el pár egykori nevelt. Pár másik pedig ezért a bíróságon védi őket – és szembenéz a múltjával. Zene: John Williams. 21:15, Viasat3

Boldogság és sírok – csak egy brit film tudja összehozni a romantikus komédiát a temetkezéssel. A Sírhely kilátással kedvesen groteszk humorú film, mely adott pár sztárnak egy lehetőséget az ökörködésre. Alfred Molina, Naomi Watts, s a csodálatos frizurájú Christopher Walken élt is a lehetőséggel. 21:30, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik