Kultúra

A tévében: a gonosz uralma

A Gonosz eljöhet a történelem, a börtön, a halál, az idő és az ember képében - ma mindegyikre lesz példa.

Nagyon érdekes ennek a dokumentumfilmnek a témája: a kárpátaljai görög katolikus egyházról szól, melyet a szovjet rendszer 1945 után megszüntetett, de illegalitásban továbbélt még 40 évig, köszönhetően Romzsa Tódor püspök megelőző munkájának. Tudjuk, a magyar állam (a térség visszacsatolása után) megpróbálta támogatni a ruszin autonómia ötletét, mert így akarta elérni, hogy a térség ne az ukrán vagy a csehszlovák fennhatóság felé orientálódjon, hanem ruszinként a magyar állam kebelében élvezze viszonylagos fennhatóságát. Akárhogy is, egy sokat szenvedett, a nagypolitikának köszönhetően mozgalmas utolsó 100 évet élő (öt ország alá tartozott) térség kisebbségének harcairól beszél a Megmaradni 20:25-től a Duna2-n.

Aki nem volt még börtönben, nem tudja elképzelni, milyen is lehet a bezártság, s a belső állapotok, törvények szabta világ (vannak azért vonatkozó dokumentumfilmek, vagy a megdöbbentő OZ című börtönös tévésorozat). Ezért olyan kényes téma a Tabu sorozat mai esti választottja: a börtönszerelem. A természetes vonzódásai és igényei megélésétől erőszakkal elszakított ember reakcióiról nagyon könnyű elhamarkodottan ítélni, ezért minden büntetlen előítéletűnek ajánlható a mai epizód 21:00-tól a National Geographicon.

A Végső állomás ma már filmtörténeti fejezet: a halál lecsap könyörtelenül, senki nem kerülheti el a végzetét – és ebből ma már az ötödik résznél tartunk (az utolsó az első előzménye). Minden a megérzésekkel indul, aminek következtében páran elkerülik a Biztos Halált. De ettől épp a halál rág be rájuk, és elindítja a vérrel és mindenféle szörnyűséggel üzemelő gépezetét, ami majd helyretolja a kizökkent időt. A hangsúly persze a véren és a szörnyűségeken van, így aki a hétfő estéjén rémüldözni szeretne: 21:15, Viasat3.

Aki nem, de nem bánja, hogy nem először néz valamit meg (hétfő este a tévéműsor amúgy is elég nyomi, összefoglalók, sorozatok, főzőműsorok), az válassza az általunk is rongyosra ajánlott 12 majmot. Terry Gilliam filmje jó, mert jó benne Brad Pitt, Bruce Willis, jó a Mátrixot megelőző mátrixvilág, az időutazás, az emlékezet működését imitáló történeti logika, jó benne még a tangóharmonikás zene is – akkoriban még a dátumok is stimmeltek (a jövőből visszaugrás a bemutató dátumára esett). 21:15, Cool.

És ezt us kevesen látják majd először, de annál többen nem utoljára: a Gonosz hatalmába keríti az embert, mégpedig a leghihetőbb módon, mindezt a nagy amerikai Délen, az ’50-es években. Főszerepben egy kellően nagy formátumú, de a bukást ugyanígy kezdetektől színészi karrierjében hordozó Mickey Rourke, az ebben e filmben hihetetlenül meggyőző Robert De Niro, Charlotte Rampling, az érzéki Lisa Bonet – Alan Parker mesterműve az Angyalszív. 22:55, Film+

Ajánlott videó

Olvasói sztorik