Nagyvilág

Színesebbek az olasz börtönök

Színek szerint osztályozzák az elítélteket az olaszországi börtönökben.

A cella nevét “éjszakai szálláshellyé” változtatják és a rabok csak alvásra használják majd. Napközben szabadon mozoghatnak a büntetés-végrehajtási intézetekben számukra kijelölt területen. A római belügyminisztérium új körlevele értelmében három hónapon belül alkalmazni kell az új “biztonsági, befogadási és rehabilitációs módszereket”, amelyek a több mint kétszáz olasz börtönben ítéletére váró vagy büntetését töltő 67 500 rabra vonatkoznak.

Újdonságnak számít a raboknak adott jel: fehér jelzést kapnak azok az elítéltek, akik nem erőszakos bűncselekményt követtek el és a börtönfalak között példamutató magatartást tanúsítanak. A zöld, sárga és piros jelzés a fogvatartott egyre magasabb veszélyességi fokozatát mutatja. Pirossal a bűnszervezetek tagjait, az erőszakos bűncselekményt elkövetőket jelölik meg és azokat, akik szökésgyanúsak.

A sajtóban nyilatkozó pszichológusok és szociológusok szerint a színnel való megjelölés “emberközpontúbb” bármilyen másfajta vélemény-nyilvánításnál. A színek nem először jelennek meg az olasz börtönökben: a milánói Bollate börtönében színterápiával hatnak a rabokra. A börtön menzájának falához például hideg színeket választottak nyugtató hatásuk miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik