Kultúra

A tévében: Real-Barca, tűzgömb az égen, párok bajban

A 163. Real Madrid-Barcelona mellett a Római Birodalom égi tüneményeiről is szó lesz, és izgalmas thrillerekből sem lesz hiány.

A fociszeretőknek csodás nap ez, hisz eljött az idő, amikor Cristiano Ronaldo és Messi egy meccsen lép pályára: igen, ez a Real Madrid-Barcelona rangadó, az El Clásico, a 163., melyek közül mostanában a Realnak kevés sikerélmény adatott otthon: egy döntetlen mellett két vereség, köztük egy fájó 2-6-os, s az utolsó Real-diadal 2008-ban történt. Mourinhónak tehát van mivel feltüzelnie a játékosait (persze főleg a védekezésre fognak koncentrálni), míg a Barcelona abban reménykedhet, hogy nem zökkeni ki idén utoljára sem a ritmusból. 20:00, sport1.

Milyen érdekes is a természet és a történelem kapcsolódása – ki tudja, ha I. Constantinus római császár nem látja meg i. sz. 312. október 28-án a napban egy kereszt alakú jelet, s nem hallja hozzá a szózatot (E jelben győzni fogsz), hogy akkor vajon hogy és miként terjedt volna el a kereszténység. Így azonban államvallássá lett, a császár elsimította a korai kereszténység áramlatai közötti vitákat, a vasárnapot pihenőnapnak rendelte, számos templomot építtetett Rómában – mindezt pedig egy a mai Marokkótól a mai Iránig (északon Skóciáig) terjedő birodalom fejeként. De mit is látott az égen? Erre keresik a választ a tudósok a Mindennapi tudomány IX: Isteni tűzgömb adásában, egyesek meteoritra esküsznek, melynek becsapódási nyoma egy nagy tó képében látható, mások szerint valami más – a választ 21:00-tól a National Geographicon láthatjuk.

Ha két, a fiatal felnőttkor és középkorúság közben elhelyezkedő párról van szó, keresve sem találhatunk jobbat az egyik férfi szerepére, mint a kiváló Billy Bob Thorntont, s az ő párja Natasha Richardson. Charlize Theroné pedig szegény Patrick Swayze. A Négyen résen-ben a két pár együtt indul nyaralni, de kisül, az egyik pár férfija, Lonnie (BBT), régóta szerelmes a másik pár női tagjába, azaz a Charlize Theron alakította Candybe. A kirándulás innentől a kapcsolatok szakítópróbája és a személyiségek szilárdságtesztje lesz. Meggyőző színészekkel párválasztási vígjáték – nem a bugyuta fajtából. 22:00, TV2

Egy tengerész és a hajózási múzeum vezetője együtt mennek el egy elsüllyedt hajó kincsét megkeresni – de már mások is érdeklődnek a nagy fogás iránt. A spanyol A hajózási térkép frappáns címet kapó film abban különbözik a többi hasonszőrű kalandfilmtől, hogy  a mai spanyol film erényeit csillogtatja – nevezetesen biztos kézzel haladni a műfaji filmek tengerén. 22:35, Duna TV

Egy érzékeny macsó sok lány szívét megdobogtatja, ilyen Mark Wahlberg is, és még ilyenebb volt 1996-ban, kölyökképű, elszánt, nem csoda, hogy a fiatal Reese Witherspoon sem tud neki ellenállni. Csak az a baj, hogy hamar előjön Mark, azaz David igazi énje, a nyers, durva, erőszakos férfi, aki lassan nemcsak az álmokat tépi szét, hanem a lányt is. a Rettegés igazi thriller, a főszereplőkön kívül még Alyssa Milano is növeli a feszültséget részvételével. 0:25, Viasat3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik