Kultúra

A tévében: legendás túlélő, boszorkák, 300

16 évesen holokauszt-túlélő volt, egy márki törvénytelen fia kiemelkedik, pár ezer ember hősiessége sok százezer ellen - kivételes esetek.

Ha tehetem, mindig megnézem Jávor István dokumentumfilmjét, a Lalót, amelyben a címszereplő, egy örökifjú (a film készülésekor túl a nyolcvanon) beszél első 16 évéről, amelyben egy elhurcolás, egy koncentrációs tábor és egy hazatérés is benne foglaltatott. Mindezt páratlan életigenléssel, részletgazdagsággal, kedéllyel és mesélőerővel, amely senkit nem hagy hidegen. 20:40, Duna2.

John Updike könyvéből George Miller rendezte meg, a zenét John Williams szerezte, a kamerákat Zsigmond Vilmos kezelte, Jack Nicholson mellett Cher, Michelle Pfeiffer és Susan Sarandon játssza a főszerepeket, és sokat megtudhatunk benne a női (és valamennyit a férfi) természetről. Három nő, akik együtt óriási, tán túl nagy dolgokra is képesek – Az eastwicki boszorkányok, 21:00, film+

Zack Snyder filmje, a 300 kapcsán felvetődött sok minden, többek közt a történelmi hitelesség és a filmek problémája. Most megnézhetjük, “hogy is volt”, hogy állt ellen az óriási perzsa a túlerőnek a maroknyi görög sereg Thermopülainál, méghozzá nem egy-két történész mutáló hangján, oldaltáskás-szandálos ácsorgással, hanem dramatizálva, átélhetően, szembarát módon. A legendás 300, 23:25, Spektrum (azért én arra mindig emlékezni fogok, ahogy Snydernél megjelenik a láncon vezetett hústorony). 

Totó Nápolyban nem a játékot, hanem egy ottani mércével hatalmas kultusznak örvendő, a nápolyi Kabos Gyulának is nevezhető színészt jelöli; arcát, filmjeit kicsit mi is ismerjük. Az Egy herceg, akit Totónak hívtak portréfilmből kiderül, hogy a szegény nápolyi sikátorok világából érkező férfi egy márki törvénytelen fia volt, és egy másik márki később örökbe fogadta. 23:45, Duna TV

Akinek még van ereje, agya, szeme, az ki ne hagyja a Filmmúzeumon 0:45-kor az Éj anyánkat, Keith Gordon filmjét Nick Nolte-val, Sheryl Lee-vel, Alan Arkinnal, Kirsten Dunsttal. Gyűlöletbeszéd-rajongóknak kötelező nézmény!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik