Kultúra

A tévében: gyermeki, női és férfi szerepek

A családi szereptanácsok: gyerekeknek időutazás, a nőknek ijesztő esetek túlzott szépségfüggésből eredően, a férfiaknál ugyanez agresszióval.

Ez kell ide: délutánra érkezik a gyermeki lélek és fantázia legnagyobb szakértője, s filmes megjelenítésének legnagyobb tudora, Terry Gilliam és filmje, az 1981-es Időbanditák. Ki ne szeretne visszamenni az időben, és garázdálkodni kicsit? Kevinnek ez megadatik, mivel pajkos törpék segítenek neki ebben, így Napoleon, Agamemnón, Robin Hood vagy a Titanic egy kicsit máshogy “lesz megtörténve”, mint ahogy eddig tudtuk. Ám a törpék tudására másnak is szüksége lenne, nevezetesen a gonosz erőknek. A volt Monty Python-osok közül John Cleese és Michael Palin csatlakozik Sean Conneryhez, ami elég jól csengő névsor. 17:15-től tehát irány az m2.

A múlt után jövő: ne aggódjanak, amikor a hét kontinensből már csak egy ropogósra sült nagy plecsni lesz a Föld felszínén, mi már nem árfolyamokról és egyebekről fogunk töprengeni, úgy általában az emberiség sem nagyon biztos, hogy lesz még, mert 250 millió év alatt sok minden történhet. A vicces című Mindennapi tudomány VI.: Apokalipszis a Földön (mármint a mindennapi és az apokalipszis találkozása tetszik) megpróbál azért kicsit kitekinteni, mi lesz akkoriban a helyzet. Persze simán lehet, hogy akkor még mindig a törlesztőrészleteinket fogjuk fizetni. 20:00, National Geographic.

Sivatagiból a show-t jól ismerjük, elvégre tíz éven át minden karácsonykor lement a tévében, de mi van a horrorral? A Sziklák szeme épp ilyen, amúgy ez Alexandre Aja első horrorja (társ-forgatókönyvíró maga Wes Craven!), amit mára három másik is követett. Egy család indul el Kaliforniába nyaralni, de az autójuk lerobban, és már várják őket kellemetlen, emberi húsra éhes alakok – innen kéne megmenekülni. Sok sikert, körömlerágáshoz (az ujjakat viszont tessék békén hagyni) 21:00-kor kell a film+-ra cserdíteni a távirányítót.    

A Tabu sorozat mai adása (Tükröm, tükröm…) egy igazán logikus fejleménnyel foglalkozik: ha ugye a nőknek a világ túlnyomó többsége azt jelzi vissza (ezer meg ezer csatornán, úton-módon), hogy szépségük kiemelten fontos, sokszor az egyetlen eszközük, amivel kitűnhetnek és eredményeket érhetnek el, hát akkor a nők 1, szépek akarnak majd lenni 2, vigyázni fognak a szépségükre 3, annyira, hogy az akár rengeteg szenvedést, kényelmetlenséget, sőt komoly veszélyt is jelenthet nekik. Ma este extrém esetekkel ismerkedünk meg – és nyilván a férfiak majd a fejüket csóválják értetlenül, majd újra belemélyednek a férfimagazinba. 22:00, National Geographic

A férfiaknak mit mond a világ? Legyél tökös, talpraesett, kemény (mondjuk) – aki ez irányban fejlesztené magát tovább, és modellek, minták után kutat, érdemes belenéznie Scorsese Nagymenők-jébe, ami mára megnemesedett, jóféle filmklasszikus lett. A történet szimpla: hogy kerüljünk be a maffia kötelékébe, ott hogy mennek a dolgok, majd mi lesz a vége, ha nem vigyázunk – és mi, ha igen. Ray Liotta, Robert de Niro, Joe Pesci ad arcot Scorsese 1990-es elgondolásainak, avagy a kertvárosi Keresztapa vérrel, fegyverekkel vérprofin 23:10-től a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik