Tudomány

Magánrepülőn utaztak a százéves whiskey-k

Ernest Shackleton sarkutazó több mint száz éve érintetlen whiskyjeit a Déli-sarkról Skóciába szállították.

Az üvegek Shackleton 1907-es Nimrod nevű küldetésének – hivatalosan brit antarktiszi expedíciónak – ellátmányaként kerültek a fagyos kontinensre. Kutatók tavaly találtak 11 palackot egy kalyibában, Shackleton egyik “bázisán”. Skóciába három üveget szállítottak el közülük.

Bár a rekesz megfagyott a mínusz 30 Celsius-fokos hidegben, a kutatók érintetlenül találták a palackokat, és még ital is lötyögött bennük. A Mackinlay’s whisky 1896-ból vagy 1897-ből származhat, szakértők szerint figyelemreméltó, hogy milyen jó állapotban maradt meg.

Az üvegeket túl értékesnek találták ahhoz, hogy menetrendszerinti járaton jutassák vissza Skóciába, így Vijay Mallya, a Mackinlay’s üzemet átvevő Whyte & Mackay’s tulajdonosa magángépén tették meg az utat.

A nedűt hat hétig tanulmányozzák, majd visszaviszik Shackleton kunyhójába a Ross-szigetre. Az eredményeket megküldik a Déli-sark öröksége felett őrködő Antarctic Heritage Trustnak.

“A szakma történetében még soha nem fordult elő, hogy több mint százéves, természetes frizsiderben konzerválódott palackokat tanulmányozunk – mondta Richard Paterson, a White & Mackay szakértője. – Megtiszteltetés számomra, hogy tapasztalatomat e drága ital elemzésének szolgálatába állíthatom.”

AJÁNLOTT LINKEK:

Shackleton: Nimrod expedíció – angolul (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!