Kultúra

Finánc a pácban [filmpremier]

A határok lebontásának a határtalan hülyeség sem vethet gátat.

Újabb ügyes kis vígjátékot láthatunk Dany Boontól, napjaink egyik legnépszerűbb francia komikusától. A magyar forgalmazásban nyert, mérsékelten ötletes cím alapján egy Louis de Funes-filmet sejtenénk (Isten nyugosztalja), vagy valami arra erősen utalót, ám a színészi játék mibenlétét egykor heves grimaszolásként félreértő kopasz közönségkedvenc szelleme csak néhány mellékszereplő alakítását befolyásolta: a prímet a rendező (Isten hozta az Isten háta mögött) és Benoît Poelvoorde (Pedálkirály, Aaltra, Dumas) párosa viszi. A leosztás kézenfekvő: a francia-belga határ 1993-as elbontása körül bonyolódó, vámosok közt játszódó történetben Boon adja a mafla, de kerülőutakon céljait mégis elérő francia egyenruhást, míg Poelvoorde az agresszív és gőgös, továbbá megszállottan francia-gyűlölő belga tisztségviselőt. S ezzel nagyjából az események mozgatórugóival is megismerkedtünk: a „camembert-zabáló” nem izgatná magát a határ megszűnése miatt, a „csoki-zabáló” viszont valósággal gyászolja a vámellenőrzésnél egykor gyakorolt, ám most elveszett hatalmat. A franciát csak kollégájának húga érdekli, s azért jelentkezik a közösen felállított egységbe együtt járőrözni az elvakultan xenofób vallon hazafival, hogy annak szívét is megnyerje.

Bár a háttérben némi kábítószer-csempészet is bonyolódik furmányos, egyszersmind végtelenül amatőr körülmények között, a vígjátéki helyzetekben bővelkedő másfél óra legemlékezetesebb pillanatait mégis az izzó nacionalizmus nevetségessé tétele jelenti. Ahogy a szűkagyúan katonás belga (az mi is? most, hogy vallonok és flamandok épp egymás torkának esni készülnek?) az ősidők homályába vesző régi dicsőségről (Nyugat-Európa legfiatalabb államáról van szó) és a haza vérrel öntözött szent földjét védő hősök önfeláldozásáról delirál, azt bármelyik, kisebbrendűségi komplexusát nagyzási hóborttal kompenzáló kelet-európai néptribun megirigyelhetné – a mi kis határainkon innen és túl.

Ajánljuk: mindenkinek, aki szeret nevetni, és érteni is szereti, hogy min nevet.

Nem ajánljuk: mindazoknak, akik egyenruhában, menetelésben és parancsszavakban képzelik el jövőjüket – meg a miénket is.

TPP

Rien a déclarer / Nothing to Declare – színes, feliratos, francia vígjáték, 2010. Rendezte: Dany Boon. Szereplők: Dany Boon (Mathias Ducatel), Benoît Poelvoorde (Ruben Vandevoorde),Julie Bernard (Louise Vandevoorde), Karin Viard (Irene Janus), François Damiens (Jacques Janus), Bouli Lanners (Vanuxem) Olivier Gourmet (pap). 108 perc. Forgalmazó: Budapest Film.

Hazai bemutató: november 24.

 

 

 

 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik