Kultúra

A tévében William H. Macy és Ronaldo a Sötétség ellen

"A" magyar közönségfilm folytatása mellett orosz és amerikai horror, spanyol meccs, filmkritikus gyilkos vár ma ránk.

A TV2 megint megpróbálja: a Valami Amerika 2-t indítani az X-faktor ellen. Herendi Gábor filmje hasonlóképpen zenés műfaj, csak nincs benne verseny. Viszont van benne Tompos Kátya (és Lucia Brawley), és egy magyar viszonylatban ritka profizmussal fejlesztett forgatókönyv (más kérdés, hogy igazából mondani nem akar semmit a film). A Bűnös város című művészfilm-paródián azért jót lehet nevetni 19:00-tól.

Timur Bekmambetov neve keveseknek cseng ismerősen, pedig ő az egyik, aki miatt ismét érdemes orosz filmet nézni. Az Éjszakai őrség egy horror (vagy fantasy), de már benne van az a nyugatról ügyesen átvett-megtanult szakmai tudás, illetve az orosz lélek, a kultúrában mélyen bennerejlő jó-rossz, fény-sötétség ellentét. A Fény és a Sötétség háborújának frontvonala – persze – Moszkvában húzódik, itt őrzik a törékeny fegyverszünetet az őrök. Ám állítólag megnyílt a Kapu, és jön a Hatalmas, aki eldönti a küzdelmet – de kinek a javára? Éjszakai őrség, 21:00, film+

Négy ponttal előzi meg a harmadik Valenciát az első Real Madrid a bajnokságban, joggal hívhatjuk tehát rangadónak a Valencia-Realt. Utóbbi elég meggyőzően támad, majdnem négyes rúgottgól-átlaga van 11 forduló után, ami elég jó. Otthon a Valencia pedig mindenki ellen veszélyes – lesz miért 22:00-kor a Sport2-re kapcsolni.

Ha kell vagány cowboy, ha kell, a világ legszerencsétlenebb férfija – William H. Macyt nehéz nem kedvelni. 1999-ben szerepelt egy filmben, melynek dramaturgja és társírója is volt: a Kritikus pontban, melyben visszavág azoknak, akik általában megpróbálják élve felboncolni. A főszereplő, a Macy alakította férfi ugyanis filmkritikus, aki gyilkosságinak tűnő ügybe keveredik, és ahogy azt várni lehet, csak egyre mélyebbre merül benne. Egy jó humorú ember filmje 23:20-tól az RTL Klubon. 

Végül, hogy senkinek ne legyen igazán nyugodt éjjele, 23:35-től jön Kubrick Ragyogása a Duna TV-n. A filmet nem kell fényezni, rendre ott van a legjobb horrorokat soroló tízes listákon, minden a helyén van benne (tán épp Jack Nicholson diabolikus, korszakos, szimbolikussá és emblematikussá vált játéka tűnhet túl soknak, de ez ügyben meggyőzhető vagyok).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik