Kultúra

A tévében: Sírva vigadunk

Shakespeare szomorú nevetése mellett Danny de Vito, és az Üvegtigris melankolikus rötyögése is mai programpont.

A házasságról senki nem tud olyan szépen és szórakoztatóan gyalázkodni, mint az 1989-es A rózsák háborújában Michael Douglas és Kathleen Turner. Danny de Vito rendezői és (mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, egy elég élvezetes) mellékszereplői dirigálásával nézhetjük végig, ahogy férj és feleség kirobbantja a háborút a nappaliban, majd módszeresen tönkreteszi egymás életét minden fronton. Egy kis humor 21:00-tól a Filmmúzeumon.

Majd egy kis mese egy fiúról, akit 1828-ban egy pap ment meg az öngyilkosságtól, majd megtanítja sakkozni. A nem túl szép fiút senki nem tudta még megverni, így az angol bajnok ellen kell kiállnia. A tét nemcsak a sakkparti, hanem egy másik is: a mérközésnek otthont adó márkiné a győztesnek ajánlja fel lánya kezét. Pierre Richard és Catherine Deneuve egy filmben, de Denis Lavant-t is sokan ismerik arcról. Sakkjátszma, 21:00, Story4.

Aki ment már Budapestről Pilisvörösvárra, tudhatja, hogy az út mellett van egy büfé, amit Fapumának hívnak. Miért, hogy hívják, Üvegtigrisnek? A 2000-es évek elejének legautentikusabb magyar vígjátéka legalább két szállóigét szült, ami biztos jele annak, hogy a film hatott, működött. Egyszer majd okos emberek kielemzik, hogy mindez hogy függött össze a társadalom önértékelésével és önképével, mi maradjunk annyiban, hogy hat jó barát kalandjai egy büfé és a Garancsi-tó partján Rudolf Péter vezetésével. 21:20, TV2.

Shakespeare legszomorúbb vígjátéka, melyben az istenek játszadoznak az emberrel, a szerelemmel, a színészek pedig buták, mint a tök. “E csekély, meddő mesét,/Mely csak álom, semmiség,/Nézze most el úri kegy,/Másszor aztán jobban megy.” – egy színdarab vagy egy élet kiábrándult, fatális szavai ezek Puck zárlatában? A Duna2-n ma este látható Szentivánéji álom mindezek mellett színháztörténeti érdekesség is Hernádi Judit, (a még főiskolás) Eszenyi Enikő, Lukács Sándor, Huszár László, Pap Vera főszereplésével egy régi, 1983-as vígszínházi előadást nézhetünk újra 22:20-tól. Puck szerepben pedig Rudolf Péter mint főiskolai hallgató látható.

Végül egy mindig aktuális csoda: Puskás Öcsi. Aki most megszerzett hagyatékában található titkos naplójában olyanokat ír le, hogy a fociban a technika a labda nélküli helyezkedésben is fontos, az tényleg mindent tud erről a sportról. És ezáltal valahogy az életről is, már ami lényeges. 1997-ben Dobor Dezső csinált Puskással egy interjúsorozatot, amelynek első része a londoni 6:3-ra helyez nagyobb hangsúlyt. Egy picit fura a cím: Puskás Ferenc – Egy legenda életre kel, 23:20, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik